TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, July 13, 2013

DEVET FILMOVA U ZVANIČNOJ KONKURENCIJI FILMSKIH SUSRETA U NIŠU

POSLE maratonske konstitutivne sednice devetočlanog saveta 48. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu u ponedeljak uveče, dileme oko broja filmova koji će biti prikazani od 26. do 31. avgusta više nema.

- Na Letnjoj pozornici u tvrđavi, u zvaničnoj konkurenciji biće prikazano devet filmova, među kojima neki i premijerno. Poslednje večeri, posle dodele nagrada, po tradiciji, gledaoci će videti i jedan gostujući film - kaže Dejan Dabić, selektor festivala, inače, filmski kritičar i urednik programa u Niškom kulturnom centru.
Na narednoj sednici saveta, koja je za kraj ovog meseca zakazana u Beogradu, Dabić će predložiti program festivala, kada će zvanično biti saopšteni i naslovi filmova, a na predlog Udruženja filmskih glumaca Srbije, biće izabran i umetnički direktor festivala.
Da li će tu dužnost i u trećem mandatu obavljati glumac Dragan Vujić Vujke, ili će ga naslediti neko drugi, ostaje da se vidi.

- Kada je u pitanju tročlani žiri, kojem po tradiciji predsedava glumica, njihova imena biće saopštena nešto kasnije, odnosno, kada se bude znalo koji će filmovi biti u konkurenciji, jer, po pravilu, član žirija ne može biti protagonista ni u jednom filmu na festivalu.

Festival ove godine raspolaže sa skromnim budžetom od oko 15 miliona dinara,pa je Savet zaključio i da novčani iznos nagrada bude na prošlogodišnjem nivou. Tako će laureatu najvišeg priznanja festivala Gran pri Naise, pripasti 200.000 dinara, dok će nosioci nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu, car Konstantin i carica Teodora, dobiti po 150.000. Nosioci povelja biće nagrađeni sa po 100.000, a najbolji debitant i epizodista dobiće po 80.000 dinara.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:443216-Niska-tvrdjava-spremna-za-glumce

No comments:

Post a Comment