TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, July 6, 2013

SUD U STRAZBURU DA ODLUČI O PRAVIMA NAD BITKOM NA NERETVI

Razrešenje poseda nad pravima za filmski ratni spektakl “Bitka na Neretvi” odrediće Sud u Strazburu jer sam državljanin Hrvatske, zemlje koja je odnedavno članica Evropske unije - kaže za „Blic“ reditelj Veljko Bulajić kojeg je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u Sarajevu zbog neovlašćene prodaje prava na filmove „Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

Adis Bakrač, direktor „Filmskog centra Sarajevo“, tvrdi da poseduje dokaze da je “Bitka na Neretvi” bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje filmova “Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

- Oba filma su snimljena u produkciji “Bosna filma” i “Sutjeska filma” i od Suda tražimo da zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora sa trećim licima - navodi Bakrač.

Reditelj koji je poreklom iz Crne Gore ne odustaje od teze da je “Bitka na Neretvi”, pre svega, autorski hrvatski film jer su na sve najvažnije kreativne procese u filmu presudno uticali Hrvati.

- Reditelj, pisac scenarija, scenograf... najdgovornija mesta na snimanju filma zauzimali su Hrvati. Svuda u svetu “Bitka na Neretvi” se najnormalnije tretira kao hrvatski autorski film. Moram da podsetim ljude iz “Filmskog centra Sarajevo” da je ratno ministarstvo kulture u Mostaru potpuno van zakona predalo prava ko zna kome o čemu će istinu utvrditi Sud u Strazburu - pojašnjava Bulajić.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/392020/Sud-u-Strazburu-odlucuje-cija-je-Bitka-na-Neretvi

No comments:

Post a Comment