TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, July 2, 2013

POČEO 42. SOFEST

U Sopotu  svečano počeo 42. Filmski festival Sofest, na kojem će do 6. jula u glavnom programu učestvovati 10 srpskih dugometražnih igranih filmova.

Festival je proglasila otvorenim jedna od naših najvećih dramskih umetnica Mira Stupica, pred mnogobrojnom publikom okupljenom ispred Centra za kulturu Sopot.

"Ovde je toliko lepo da sam rešila da i iduće godine otvorim festival", rekla je u šali 90.godišnja Stupica.

Mnogobrojnoj publici obratila se i jedna od najvoljenijih glumica Mira Banjac.

"Svesni smo teškog vremena u kome živimo i stvaramom, ali ovaj lepi festival ipak živi svoj život. I umetnost i kultura su vekovno utemeljene tekovine civilizovanog sveta i mi branimo dostojanstvo umetnosti, ne želeći da budemo na tenderu ili nešto za jednokratnu upotrebu", rekla je Banjac.

Ona se zahvalila glumcima i svima koji su stvarali dobre filmove, donoseći zadovoljstvo publici i nagrade iz sveta, "a na žalost nisu dovoljno vrednovani".

"Ali, ovo je trenutak za slavlje i želim da ovaj susret umetnika i publike prodje u dobrom raspoloženju i radosti", rekla je Mira Banjac.

Prethodno je kroz glavnu ulicu do platoa ispred Centra za kulturu održan tradicionalni defile glumaca, reditelja i drugih filmskih umetnika i poslenika, a usledio je isto tako tradicionalni vatromet.

U galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba plakata filmova u kojima je igrala Mira Stupica.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=07&dd=02&nav_id=728659

No comments:

Post a Comment