TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, July 2, 2013

AMERIČKI FILM O TESLI BIĆE SNIMAN I U SRBIJI I NA SRPSKOM JEZIKU

Ključne scene filma "The Mad Scientist", koji će svetu prikazati život Nikole Tesle, biće snimane u Srbiji i to na srpskom jeziku, najavio je američki reditelj Majkl Enton.

Potez atipičan za američki film Enton objašnjava svojom željom da priča bude što uverljivija.

- Tesla je bio Srbin. On i njegova porodica su govorili srpski, pa verujem da bi i sam želeo da se njegov jezik u filmu prikaže autentično. Za mene nije bilo dileme, jer ako je Tesla sa svojom majkom govorio na srpskom jeziku, onda želim da tako bude i u mom filmu - kaže reditelj koji je glavnu ulogu u ovom projektu poverio srpskom glumcu Branku Tomoviću.

Iz istog razloga je Enton i odlučio da ključne scene snimi u Srbiji. Zato trenutno radi na pronalaženju srpskih glumaca koji će u filmu igrati nekoliko nosećih uloga: Teslinu majku i sestre.


- Voleo bih da Srbi budu ponosni na ovaj film. Moj uspeh kao reditelja zavisiće od toga kako publika u Srbiji bude reagovala na moje ostvarenje. Želim da razrešim misteriju oko toga ko je bio Tesla i odakle je došao. Podelićemo njegovu priču sa celim svetom, koji u većini, nažalost, nije upoznat sa značajem ovog velikog naučnika - objašnjava Enton.

Interesovanje za njegov film, čiji je početak snimanja najpre bio zakazan za avgust, mesecima već ne jenjava. Sa željom da igraju neku od uloga javljaju mu se, kako sam kaže, veliki holivudski glumci, među kojima je i nekoliko dobitnika oskara. Projekat je izrastao i premašio prvobitne ambicije, pa je ekipa zbog toga i odložila početak snimanja.

- Ambicija mi je da napravim veliki film, film za oskara, koji će biti dostojan veličine čoveka o kom govori. Da bih to postigao, neophodan mi je veći budžet od onog koji smo planirali i zbog toga pozivam javnost da mi u tome pomogne, ne samo u SAD, već i u Srbiji. Nadam se da će ljudi koji za to imaju sredstava, imati i sluha za delo kakvo želim da stvorim i da će biti voljni da mi u tome pomognu - nada se reditelj.

Opširnije ovde: http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/391333/Americki-film-o-Nikoli-Tesli-bice-sniman-u-Srbiji-na-srpskom-jeziku

No comments:

Post a Comment