TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, July 4, 2013

ODLOŽEN FESTIVAL CINEMA CITY

Umesto da upravo ovih dana Novi Sad, po običaju, bude sav u znaku filma, to će se dogoditi tek krajem leta. Početak šestog "Sinema sitija", zamišljenog pre svega kao festival nacionalnog filma, pomeren je za 29. avgust. Za to, objašnjava direktor Miloš Ignjatović, postoje dva razloga: nedostatak novca, kao primaran, i prebukiranost kraja juna i početka jula kulturnim zbivanjima, kao sekundaran.

- Za festival nam je potrebno oko 30 miliona dinara, a do sada smo uspeli da obezbedimo otprilike dve trećine tog novca - precizira sagovornik "Novosti". - S druge strane, tek su završeni "Sterijino pozorje" i "Zmajeve dečje igre", "Egzit" samo što nije počeo, pa nije loše izmestiti se iz te svojevrsne gužve.

Kada je o novcu reč, praznina u planiranom budžetu posledica je činjenice da festival, za razliku od prethodnih godina, na nedavnom konkursu novosadske administracije za finansiranje kulturnih projekata, nije dobio ni jedan dinar.

U glavnoj selekciji ovogodišnjeg Sinema sitija sigurno će biti prikazani "Falsifikator" Gorana Markovića, "Krugovi" Srdana Golubovića, "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, "Skidanje" Koste Đorđevića, "Odumiranje" Miloša Pušića, "Mamaroš" Momčila Mrdakovića, "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića, "Led" Jelene Bajić Jočić, "Artiljero" Srđe Anđelića i "Ljubav dolazi kasnije" Hadži Aleksandra Đurovića.

- U "Nacionalnoj klasi" su, da podsetim, praktično svi domaći filmovi snimljeni između dva festivala, pod uslovom, naravno, da zadovoljavaju minimalne umetničke kriterijume. Za sada je sigurno da će ih biti deset, a za neke još pregovaramo - kaže Ignjatović.

Mada sve još nisu definisane, filmovi će se, i ove godine, u skladu sa osnovnom polaznom idejom festivala "ceo grad je bioskop", prikazivati na više od deset lokacija u Novom Sadu, a glavni gost biće izraelski reditelj Eran Rilkis. Biće organizovane i prateće manifestacije, poput retrospektive posvećene nekom od velikih domaćih autora (do sada su, uz ostale, to bili Dušan Makavejev, Živojin Pavlović i Mića Popović, a ove godine će, najverovatnije, biti Želimir Žilnik), odnosno smotra muzičkog filma, u okviru koje će biti prikazan i film o Bobu Marliju.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:442376-Odlozen-novosadski-quotSinema-sitiquot

No comments:

Post a Comment