TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, July 4, 2013

NASTAVLJA SE BORBA ZA AUTORSKA PRAVA NAD BITKOM NA NERETVI


Filmski centar Sarajevo tužio je proslavljenog reditelja Veljka Bulajića jer je najveći ratni spektakl Bitka na Neretvi, čiji je reditelj, pripisao hrvatskoj kinematografiji.

Proslavljeni reditelj Veljko Bulajić rekao je za agenciju Anadolija da će pred sudom i institucijama Evropske unije tužiti Filmski centar Sarajevo.

Bulajić je istakao da će, takođe, zatražiti zaštitu pred Uneskom, i to sve zbog „kriminala i lopovskog posla“.

S druge strane, direktor Filmskog centra Sarajevo, Adis Bakrač, rekao je u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija da je Bitka na Neretvi bosanskohercegovački film snimljen u produkciji „Bosna filma“ iz Sarajeva 1969. godine.

Prema njegovim rečima, vlasnik ostvarenja i producentskih prava je Filmski centar Sarajevo, pošto je to preduzeće pravni naslednik „Sutjeska filma“ i „Bosna filma“ i da Bulajić nema pravo da ga pripisuje hrvatskoj kinematografiji.

„Tačno je da 'Bosna film' ima ugovor o filmu Bitka na Neretvi. Prava koja su propisana ugovorom, kao što ima 'Jadran film' i kao što ima Filmska radna zajednica, koji su producenti filma. Niko od tih prava ne treba da beži, već da se drži ugovora“, ističe Bulajić.

Prema njegovim rečima, u nekim ratnim okolnostima donesene su i neke sumnjive odluke. Reditelj navodi da je za vreme rata neko napisao da prava pripadaju „Bosna filmu“, što, kako kaže, nije istina i postoje dokumenti koji to demantuju.

Sa druge strane, Bakrač na optužbe iz Zagreba odgovara kako je Filmski centar Sarajevo pravni naslednik „Bosna filma“, pa je kao producent i vlasnik ostvarenja.

„Mi smo zaduženi za distribuciju i prodaju filma. Apsolutno smo legalni pravni subjekt koji ima pravo da distribuira film gde proceni da to treba. Bulajić govori gluposti“, poručio je Bakrač.

Više ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1354036/Četvrta+ofanziva%2C+drugi+put.html

No comments:

Post a Comment