TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, July 6, 2013

GORDAN MIHIĆ O BROJNIM NAREDNIM PROJEKTIMA


Remek-delo Ive Andrića "Na Drini ćuprija" gledaćemo kao film, televizijsku seriju i rok-operu, u režiji Emira Kusturice. Gordan Mihić dobio je težak zadatak - da napravi scenarističku građu od monumentalnog Andrićevog romana, čija radnja obuhvata zbivanja u rasponu od skoro 400 godina. Šta izabrati iz tog raskošnog dela koje obiluje zapletima, dramatičnim sudbinama i stradanjima?

- Sve junake povezuje most, sazidan po želji velikog vezira Mehmedpaše Sokolovića, koji je, kao dečak, otrgnut od majke i porodice zbog danka u krvi i odveden u Carigrad. Ta njegova žudnja za nečim što je nepovratno izgubljeno, taj okamenjeni bol, spaja ga sa žudnjom junaka "Ćurpije" Andrićevih "višegradskih priča", od kojih svaki ima svoj neostvaren san, svoj uzlet, zanos, pad, i svoju kob. Posle dugog i pomnog traganja, radnju sam usredsredio na likove kao što su Radisav, Fata Avdagina, Ćorkan, Milan Glasinčanin, Alihodža Mutevelić, Gregor Fedun, Rifka, Lotika - otkriva Gordan Mihić za "Novosti".

Po Mihićevom scenariju u Makedoniji se ovih dana snima i film "Deca sunca", u režiji Antonija Mitrićeskog. I dok ova priča već oživljava na ekranu, u "radionici" poznatog srpskog scenariste sprema se još mnogo malih čuda. Jedno od njih je priča o meksičkom revolucionaru Panču Vilji, kojom se, posle "Doma za vešanje", "Crna mačka, beli mačor", širi spisak filmova koje potpisuje tandem Mihić-Kusturica.

- "Pančo Vilja" je priča o meksičkoj revoluciji iz prvih decenija dvadesetog veka, pobuni bezemljaša, utonulih u glad, bedu i beznađe, protiv zemljoposednika, koji su surovom diktaturom vladali zemljom. Pančo Vilja i Zapata bili su vođe pobune koja je postala opštenarodna, pobedili su, osvojili vlast i, kao mnoge druge revolucije, uništili samu sebe. Pančo Vilja je prosto ključao od života, beskrajno odan poniženima i siromašnima i krajnje surov prema bogatašima. Ženio se osamdeset puta, preživeo više smrtnih presuda, patio zbog neuzvraćene ljubavi jedne lepotice, usudio se da napadne Ameriku, svog najboljeg druga kaznio streljanjem zbog izdaje, padao i dizao se da bi stradao - zbog ljubavi.

Seriju "Ognjište", čije se snimanje već dugo iščekuje, Mihić je pisao pet godina. Kroz tri ciklusa od po 26 jednočasovnih epizoda prati se priča o Srbima od nastanka Velike škole do kraja 19. veka. - Glavni junak je Aksentije Aksa Višnjić, daleki rođak Filipa Višnjića, siroče koje se školuje radeći uz poslužitelja po retkim školama. Vremenom, postaje obrazovan čovek i sposoban trgovac, trošeći bogatstvo na podizanje škola, bolnica i crkvi. Putujući upoznaje znamenite ličnosti svog doba - od Karađorđa, Getea, Vuka Karadžića, Miloša, Viktora Igoa, Gogolja, dva turska cara, do Đure Jakšića, Zmaja, Ilije Garašanina... Aktivno učestvuje u stvaranju prve srpske države i deli velike zanose, nadu te epohe, očajava zbog pogrešnih političkih poteza, biva hapšen, doživljava raspad porodice i rasejanje svoje dece, ponovo se uzdiže, obnavlja dom i do kraja vodi borbu za bolju Srbiju.

Više: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:442713-Mihic-Nema-vise-snaznih-strasti

No comments:

Post a Comment