TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, July 1, 2013

DARA DŽOKIĆ O SVOJOJ ULOZI U ODUMIRANJU


Srpska drama "Odumiranje", reditelja Miloša Pušića, imaće u utorak uveče svetsku premijeru na 28. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u takmičarskoj selekciji "Istočno od Zapada". Rađen po scenariju Dušana Spasojevića, autora istoimene drame koja se igrala u Ateljeu 212, film ukazuje na probleme odumiranja sela i pokušaje da se od njih pobegne.

Glumica Dara Džokić na filmu je ponovila svoju ulogu iz predstave. Ona je usamljena majka Milica, koja živi na selu u nadi da će se njen sin Janko (Branislav Trifunović) vratiti, dok on čini sve da pobegne dalje od rodnog kraja.

- Miličine muke iz "Odumiranja" proživljavaju mnogi roditelji u svetu. Taj odnos ruralnog i urbanog, sela i grada, zajednički je za sve države, pa i za ovu evropsku. Ne stajemo ni na čiju stranu. Trudili smo se da napravimo priču koja je istinita, a u takvim nema ni pobednika ni gubitnika. Koliko god branim svoj lik majke, razumem i potrebu sina da "preseče pupčanu vrpcu" i promeni svoj život, pa makar i pogrešio - kaže za "Novosti" uoči premijere Dara Džokić.

Snimanje filma, nakon predstave, bilo je za glumicu zanimljivo iskustvo, jer se "prvi put takmiči sama sa sobom".

- Kod nas su priče o selu uglavnom komedije, a retko drame koje prate rascep između novog i starog. Iskustvo predstave sa kojom smo gostovali i u svetu, govori da nas svuda razumeju. Iako smo mislili da je reč o našoj, lokalnoj priči, oni su nas uverili da je u pitanju opšta tema. U umetnosti je najlepše upravo to kad iz lokalnog idete u univerzalno, kada se nekog tiče nešto što je vaše.

Po rečima Dare Džokić, "Odumiranje" je jedna od tih malih ljudskih priča i pokušaja da se izađe iz sopstvene kože i tradicije kao stege.

- Janku se ne čini strašno ni da proda očev grob da bi otišao dalje, jer mladost podrazumeva takav način razmišljanja, tu potrebu da se raskrsti sa roditeljima i pokušaj da se stvori sopstveni svet. Međutim, ako to nije potkrepljeno znanjem, radom i sposobnostima, ideja postaje iluzija i obično završi u prašini.

Priča Dušana Spasojevića napisana je odavno, ali je tema i dalje aktuelna.

- Radnja "Odumiranja" smeštena je na selo, u planinsku zabit, ali, nažalost, mi takvih priča imamo i ovde, u gradu. Rekla bih da živimo taj svakodnevni rastanak sa decom. Tolike generacije su digle sidro i otišle iz ove zemlje. Kada se životna egzistencija dovede u pitanje onda sve ideologije i politike padaju u vodu - smatra poznata glumica.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:441775-Dara-Dzokic-Bolni-rastanak-sa-decom

No comments:

Post a Comment