TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, July 3, 2013

DANAS TRI FILMA NA SOFESTU - LJULJAŠKA, ARTILJERO I DRŽAVA


03.07 | Centar za kulturu Sopot | 18:00 film Ljuljaška

Tamara Drakulić, rediteljka, ko-scenarista i glumica u filmu "Ljuljaška"

Prostor za improvizaciju

Kako je bilo biti ko-scenaristkinja i jedna od glavnih glumica u filmu ?

Moja prva uloga u radu na ”Ljuljašci” je reditelj. To što sam i glumica je deo autorskog postupka koji pri tom i u produkcionom smislu olakšava situaciju. Ana i ja smo zajedno pisale scenario i taj posao se samo u novom obliku nastavio kada smo se kao ”glumice” upustile u njegovu realizaciju. Putovanje i snimanje filma ostavlja i traži prostor za improvizaciju, i upravo improvizacije su meni sada najdraži deo ”Ljuljaške”.

Film je sniman takoreći bez budžeta, bez pomoći ministarstva, konkursa, fondacija i sličnog, kako ste ipak uspala da ga snimite ?

Ja mislim da je sagledavanje realnih mogućnosti i pronalaženje načina u skladu sa njima sastavni deo autorskog posla. Mene interesuje niskobudžetni film, smatram da je to, s obzirom da živim u siromašnoj zemlji, prirodno i adekvatno. Niski budžet ipak nikako ne znači da novac nije potreban te bi bilo lepo kada bi novi film u barem nekoj meri bio pomognut od strane neke od za to namenjenih institucija.

Kakav će biti dalji festivalsko - distributerski život filma posle premijere na SOFEST-u ?

”Luljaška” je učestvovala na neliko internacionalnih festivala i nadamo se da će i nadalje u tom pravcu da nastavi.

 
03.07 | Centar za kulturu Sopot | 20:00 film Artiljero

Motivisan pričama svog starijeg brata, inače povratnika iz rata i invalida, o herojskom vremenu Crvene Zvezde, dečak pokreće akciju za povratak Vidića u ovaj tim i obnovu vremena heroja.

Glavne uloge u filmu igraju naturščici – Jovan Kolarić i Ana Konjović, dok će ostale uloge glumiti Iva Kosovac, Boris Jeger, Nebojša Glogovac, Petar Božović, Aleksandra Janković, Balša Đogo, Nikola Đuričko, Peđa Bjelac, Nebojša Bakočević i drugi.

Film je producirala kuća "Yodi Movie Craftsman" ("Lepa sela lepo gore", "Munje", "Rane", "Kad porastem biću kengur"...).


Artiljero u fudbalskom slengu Brazila znač „ onaj koji nikad ne promašuje“.

03.07 | Centar za kulturu Sopot | 22:00 film Država

Saša Radojević, scenarista filma “Država”

"Država" bez finansijske pomoći države

Razlog za nastanak filma “Država” krije se u pokušaju da se prenebregne standardna zamka vezana za politizaciju estetike u zemljama tranzicije. Budući da je “Država” nastala bez ikakve finansijske pomoći države mogli smo slobodno da se bavimo estetizacijom politike, odnosno da iz vizure degradiranog pojedinca svedočimo o marginalizaciji, pogubnoj nevidljivoj sistemskoj kontroli i krhkosti identiteta.

Sa filmskog stanovišta “Država” se oslanja na tradiciju “srpske montaže”, kombinovanja neizostavnih elemenata za opremu neveste – “nešto novo, nešto staro, nešto plavo i nešto pozajmljeno”. U tom smislu su korišćeni elementi spiralnog pripovedanja, već postojeći intimistički dnevnički filmski zapisi, nova glumačka lica i trilerska žanrovska struktura.

No comments:

Post a Comment