TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, July 15, 2013

ČETVORO SRPSKIH STUDENATA NA AMERIČKOM FILMSKOM INSTITUTU OVE GODINE

Na najprestižnijoj filmskoj školi na svetu – Američkom filmskom institutu (AFI) u Los Anđelesu trenutno studira četvoro studenata iz Srbije: Liska Ostojić, Goran Stanković, Gala Golijani i Saša Numić. Oni se nisu poznavali pre toga ali ih je zajedničko poreklo veoma brzo spojilo.

– Ovu školu posećuju bivši učenici koji su sada velika imena (Dejvid Linč, Daren Aronofski, Terens Malik), jednom nedeljno održavaju se seminari sa poznatim autorima (Sem Mendes, Matju Kasovic, Robert Zemekis) i svi oni pokušavaju da nam daju savete kako da dođemo do svog prvog dugometražnog filma. To je upravo najteži deo na putu ostvarenja snova – otkriva Saša Numić, uz opasku da je konkurencija veoma oštra i da je Los Anđeles grad izgubljenih snova, jer na svakom koraku možete upoznati glumca, reditelja ili scenaristu koji konobariše i radi druge poslove samo da bi opstao.  
Svake godine škola iznedri 28 diplomskih (kratkih) filmova a AFI izabere samo šest koji će biti prikazani agentima, producentima i menadžerima poznatih holivudskih studija. - Što se tiče ljubomore, ona uvek postoji, ali je ovde drugačiji mentalitet i uče nas da ne postoji samo jedno mesto pod suncem. Za svačiji 'glas' koji je dovoljno zanimljiv ima mesta – objašnjava Saša Numić.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/393516/Srpski-djaci-Linca-i-Aronofskog-Mladi-reditelji-prave-karijeru-u-Holivudu

No comments:

Post a Comment