TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, July 1, 2013

ALBERTOV PUT OD ČETVRTKA U FONTANI

Od četvrtka 4. jula u novobeogradskom bioskopu “Fontana“ počinje prikazivanje celovečernjeg dokumentarnog filma „Albertov put“.

„Albertov put“ je priča o uspehu i ostvarenju sna, ispričana kroz životni put Alberta Majera, legendarnog konstruktora filmskih kamera, koji je za svoja dostignuća dobio četiri Oskara, dva Emija i niz drugih najznačajnijih nagrada.

Albert Majer je rođen i odrastao u Perlezu, blizu Titela u Banatu. Danas živi u Los Andjelesu u Kaliforniji. Gotovo čitav radni vek je proveo kao glavni konstruktor Panavižna. Konstruisao je slavne Panafleks kamere koje mnogi stručnjaci i danas smatraju najboljim ikada napravljenim. U SAD je otišao bez znanja Engleskog jezika, iz Nemačke, gde je stigao kao izbeglica sa teritorije komunističke Jugoslavije u kojoj je teror koji je trpeo posle II svetskog rata kao pripadnik Nemačkog nacionalne manjine bio od presudnog značaja da emigrira. I pored toga, “ALBERTOV PUT” je priča o životu koji je pobedio smrt, priča o uspehu Alberta Majera, slavnog konstruktora, četvorostrukog “Oskarovca” i čoveka koji je sačuvao dar opraštanja.

Učesnici filma su dobitnici desetak “Oskara”. U filmu učestvuju: Albert Majer, Haskel Veksler, Oto Nemenc, Vilmos Zigmond, Živa Grbić, Robert Ditrih, Albert Mayer mladji i Vudy Omens. Scenarista, reditelj i snimatelj filma je Predrag Bambic, jedan od vodecih srpskih direktor fotografije.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u gde je dobio i specialnu nagradu „FIPRESCI“ medjunarodnog žirija kritike.

Izvor: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=07&dd=01&nav_id=728143

No comments:

Post a Comment