TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, June 10, 2013

NAGRADA ALEKSANDAR LIFKA ZA NIKITU MIHALKOVA I EMIRA KUSTURICU

Jubilarni, 20. Festival evropskog filma (FEF), biće održan od 13. do 19. jula na Paliću i u Subotici, a nagrade „Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji dobiće istaknuti reditelji Nikita Mihalkov i Emir Kusturica.

Program je već spremljen, ali mu preti redukcija zbog smanjenog iznosa sredstava očekivanih od Ministarstva kulture Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik Saveta festivala Branislav Lečić, istakao je da su organizatori FEF-a godinama predano i studiozno radili kako bi Palićki festival dobio evropsku dimenziju.

„Ako ova zemlja ima čime da se ponosi na planu kulture i evropskog duha, tu svakako spada Palićki festival", rekao je Lečić, dodavši da su ljudi koji ga prave „mađioničari" u snalaženju sa malo materijalnih sredstava, ali da nadležni moraju da pomognu ukoliko žele kvalitetan evropski program.

Direktor festivala Radoslav Zelenović podsetio je na hrabre početke, u doba sankcija, zatim period traženja profila i konačno, pre deset godina, utvrđivanje koncepta Festivala evropskog filma.

„Jubilarno, 20. izdanje za nas je važan trenutak. Veliko je zadovoljstvo što su dva istaknuta umetnika - Mihalkov i Kusturica pristali da lično dođu i prime nagradu „Lifka", nazvanu po jednom od pionira kinematografije na ovim prostorima.

„To će doprineti pravom festivalskom duhu", kaže Zelenović.

Uoči festivala, kao omaž laureatima, u Subotici će biti prikazan izbor iz njihovih opusa, a povodom jubileja i revija dosadašnjih pobednika.

Na svečanom otvaranju, na Letnjoj pozornici na Paliću, biće prikazan Kongres izraelskog autora Arija Folmana, najavio je programski direktor Miroslav Mogorović.

Među 14 filmova glavnog takmičarskog programa, u selekciji Nikolaja Nikitina, uvršten je i film srpskog reditelja Srdana Golubovića Krugovi.

Za zatvaranje je predviđen Raj - Nada, poslednji deo trilogije poznatog austrijskog reditelja Urliha Zajdla.

Više ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1340204/„Lifka“+za+Mihalkova+i+Kusturicu.html

No comments:

Post a Comment