TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, June 20, 2013

NA PIJACI U TREBINJU NASTAVLJENO SNIMANJE NOVOG KUSTURIČINOG FILMA

Posle dva dana snimanja u selima Klobuk i Uvjeća, poznati režiser Emir Kusturica u četvrtak je nastavio rad na novom ostvarenju - „Na mliječnom putu“, na području Trebinja. Na gradskoj pijaci snimane su masovne scene sa statistima. Glavni protagonista bio je sam Kusturica. Zbog obaveza pred kamerom, ali i iza nje, bio je objektivno sprečen da razgovara sa novinarima. Saznajemo, međutim, da će se sa statistima raditi i narednih pet dana. Planirane su sekvence ispred ovdašnjeg Sabornog hrama i u vinarijama. Najavljeno je i snimanje scene venčanja. U ovoj, prvoj fazi rada, filmska ekipa biće na okupu do 1. jula, a potom sledi pauza od tri sedmice. Film je nastao prema Kusturičinoj priči „U zmijskom zagrljaju“ iz zbirke „Sto jada“, koju su u drugom izdanju nedavno objavile „Novosti“, snimaće se i tokom jula, avgusta, septembra i oktobra. Prema rečima režisera, koji je i glavni protagonista, film se sastojati od tri metaforičke priče. Prva govori o vojniku u jednoj zemlji, u jednom ratu, čiji je zadatak da u selu nabavlja mleko i na magarcu ga doprema do svojih saboraca. On usput susreće zmije, koje je pokušavao da nahrani mlekom. One su u početku nepoverljive, ali vremenom prihvataju i mleko i vojnika. Dolazi kraj rata. Vojnik još jednom odlazi po mleko, ali ga zmija napadne. On je u borbi pobeđuje i odlazi u svoje selo gde zatiče stravičan prizor - svi stanovnici su zaklani.

U drugoj priči govori se o ženi koja je vojniku davala mleko. Ona je trebalo da se uda, ali na svadbu upada protivnička vojska i ubija sve svatove i goste. Žena u očajanju skače u bunar, odakle je vojnik spasava i oni beže pred napadačima. Tokom potere devojka se žrtvuje za svog spasioca, ulazi u minsko polje i gine.

 U trećoj priči bivši vojnik je pustinjak i monah, koji, kada završi svoje dnevne obaveze, natrpa ruksak kamenom i s njim se penje na vrh kamenite litice da bi ga istresao.

Opširnije ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:440089-Kustra-sa-obe-strane-kamere

No comments:

Post a Comment