TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, June 10, 2013

MINISTARSTVO KULTURE ODOBRILO OSAM PUTA MANJE NOVCA ZA FEF PALIĆ 2013

Pored programa i gostiju koji će se pojaviti na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu evropskog filma Palić, glavna tema konferencije za novinare bila su novčana sredstva koje je Ministarstvo kulture dodelio Festivalu, a koja su osam puta manja u odnosu na ranije godine.

„Ministarstvo kulture nam je ove godine dodelio 1,3 miliona dinara što je osam puta manja cifra u odnosu na dosadašnje finansiranje. Subotica je ove godine izdvojila deset odsto više sredstava u odnosu na prethodnu (uključujući 2 miliona više za nabavku opreme), dajući novac i za završetak mnogih infrastrukturnih objekata koji su neophodni za održavanje Festivala. Pokrajina je dala 20 odsto više sredstava, plus tri miliona dinara za opremu koja je neophodna, što je ukupno čak 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako to da država nema sredstva, a pokrajina i grad imaju? Ovogodišnji budžet iznosiće 170.000 evra, što je tri puta manje od Festa, šest puta manje od Pule, a 10, 12 ili 13 puta manje od Sarajevskog festivala. Najveći budžet u iznosu od 400.000 evra imali smo 2008. godine“, zaključio je Perović upućujući Ministarstvu kulture apel „da ne napušta protokol o sufinansiranju koji je potpisan sa gradom Suboticom, pokrajinom Vojvodinom i Otvorenim univerzitetom“, kao i da „odobri dodatna sredstva za nesmetano održavanje Festivala“.

Direktor festivala Radoslav Zelenović upozorio je na posledice koje će Festival Palić osetiti u slučaju da ne dobije više sredstava, naglašavajući da su organizatori još u januaru od Ministarstva kulture dobili garanciju da će dobiti očekivana sredstva.

Ovakav festival se planira deset meseci, a ne mesec dana unapred. Ove godine je pozvano čak 150 gostiju i bilo bi neozbiljno i nedogovorno da se sada taj broj zvanica redukuje. Svi smo mi deklarativno za Evropu, a ispada da ova manifestacija koja postoji 20 godina i koja se odnosi na evropski film mora da se reducira umesto da se unapređuje“, rekao je Zelenović.

Opširnije ovde: http://www.popboks.com/article/29724

No comments:

Post a Comment