TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, June 30, 2013

LAZAR RISTOVSKI O ŠANSAMA DA PROJEKAT ČARAPE KRALJA PETRA DOBIJU NOVČANU POMOĆ DRŽAVE

Večernje novosti donose intervju sa Lazarom Ristovski, a jedno od pitanja tom prilikom odnosilo se na šanse da njegov novi projekat, Čarape kralja Petra, dobiju novčanu pomoć države.

-  Da li imate „vezu“ za ministra kulture Bratislava Petkovića i ministra finansija Mlađana Dinkića da dobijete novac za film „Čarape kralja Petra?

- Nemam vezu. Moja „veza“ je odličan roman Milovana Vitezovića, i priča o Makreni koja daje kralju Petru vunene čarape da ih preda njenom sinu. Moja veza je i potreba da Srbija kaže herojsku istinu o sebi i Prvom svetskom ratu, a ne da to čine drugi. Država mora da stane iza ovakvog projekta, a ne da sledeće godine konstatujemo da je slika o Srbiji u tom ratu lažna, da su Srbi tokom čitave istorije samo negativci, kako nas vide u inostranstvu, i da mi nismo ništa uradili da to promenimo. Bilo bi to gubitnički i nepravedno prema onolikim žrtvama u tom ratu.

Više ovde: http://novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:441486-Novosti-vode-na-rucak-Lazara-Ristovskog

1 comment:

  1. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман “Чарапе Краља Петра”. Витезовићев роман је и објављен на осам језика - италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперанту.
    Снимање “Чарапе Краља Петра” у филму и ТВ серији Лазара Ристовског треба да буде ове године. Уз Лазара Ристовског у улози Краља Петра I Карађорђевића треба да играју: Ивана Жигон у улози Макрене Спасојевић, Никола Ранђеловић у улози Маринка Спасојевића, Гордан Кичић у улози Николе Пашића, Бранко Цвејић у улози Војводе Радомира Путника, Бранко Јеринић у улози Војводе Степе Степановића, Душан Голумбовски у улози Лазара Пачуа, Дејан Јелача у улози Регента/Краља Александра I Карађорђевића, Бојан Димитријевић у улози Принца Ђорђа Карађорђевића, Бранимир Брстина у улози Кнеза Арсена Карађорђевића, Предраг Милетић у улози Пуковника Кнежевића, Ирфан Менсур у улози Илије Ђукановића, Слободан Бода Нинковић у улози Генерала Павла Јуришића Штурма, Сергеј Трифуновић у улози Димитрија Туцовића, Владимир Цвејић у улози Војводе Војислава Танкосића, Данило Челебић у улози Краља Николе I Петровића Његоша, Лепомир Ивковић у улози Сердара Јанка Вукотића, Небојша Кундачина у улози Јована Дучића, Дубравка Мијатовић у улози Принцезе Јелене Карађорђевић-Романов, Ненад Јездић у улози Кнеза Павла Карађорђевића, Аљоша Вучковић у улози Доктора Симоновића, Југослава Драшковић у улози Исидоре Секулић, Никита Михалков у улози Цара Николаја II Романова и многи други. Филм и серија ће бити приказани 2016. године. Филм и серија “Чарапе Краља Петра” биће најгелданији у свим регионима.
    Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
    Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15 епизода. Снимање филма и серије ће почети крајем 2015. године. Биће снимани у Србији, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.

    ReplyDelete