TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, June 28, 2013

FCS NAJAVIO UŠTEDU NASTALU REVIDIRANJEM SVOJIH PROMOTIVNIH AKTIVNOSTI I DODATNU POMOĆ FILMADŽIJAMA

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je izmenu programskog i finansijskog plana do kraja 2013. Revidiranjem promotivnih aktivnosti Centra napravljena je ušteda od 15 miliona dinara i taj novac biće preusmeren na produkciju filmova, saopšteno je danas iz FCS-a.

"Godina je teška, ali namera nam je da stvari preokrenemo u korist kinematografije. U stalnom smo kontaktu sa nadležnima iz Ministarstva kulture i zajedničkim snagama pokušavamo da stvari u ovoj našoj najplodnijoj umetničkoj disciplini poboljšamo".

"Racionalizovali smo aktivnosti kada je promocija našeg filma u pitanju, ali smo zato napravili osnov da rešimo nekoliko gorućih problema. Neke odluke su bile teške, i ovaj plan smatramo samo prvim korakom ka poboljšanju opšte situacije u kinematografiji", rekao je direktor FCS-a Milan Lučić.

Vodeći računa da se ne ugrozi međunarodno prisustvo i redovna promocija domaće kinematografije, usvojen je plan po kojem bi Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji, čiji su rezultati objavljeni početkom meseca pravovremeno bio isplaćen.

Po planu bi se, s jedne strane, pomoglo dovršavanje proizvodnje filmova koji se nalaze u finalnim fazama, a s druge raspisao novi konkurs sredinom jeseni.

"Ako RATEL ispuni svoju zakonsku obavezu koja proizilazi iz Zakona o kinematografiji i uplati sredstva na račun Filmskog centra odgovorno tvrdim da će novi konkurs ne samo biti raspisan na jesen, već da će i po njegovim rezultatima sredstva biti isplaćena. Nadam se da će se stvari nadalje odvijati po planu - tako da ćemo ovu godinu završiti sa otprilike šest okončanih i šest filmova u proizvodnji - što za ovako krizno vreme i nije loš rezultat", dodao je Lučić.

Izvor. Tanjug

No comments:

Post a Comment