TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, May 10, 2013

ZAŠTO NEMA AUTORA NA LETU ZA PEKING?

Činjenica da na Dane srpskog filma u Kini ide delegacija u kojoj nema baš nijednog autora nekog od pet filmova koji će biti prikazani pobudila je pažnju javnosti. Za “Blic” govore Goran Paskaljević, čiji je film u izboru, i Stevan Filipović, nagrađivani mladi reditelj koji nije direktno uključen u ovu priču.

Kulturna saradnja sa Kinom u oblasti kinematografije je recipročna, te je pre tri godine tamo boravila delegacija od nekolicine naših filmskih stvaralaca i prikazivani su naši filmovi. Prošle godine ovde su prikazivana njihova ostvarenja, a u delegaciji su bili autori.


Ovog puta nijedan naš autor neće putovati, što je u (ne)zvaničnim komentarima apostrofirano kao nonsens, posebno u svetlu činjenice da su resorno ministarstvo i vodeći ljudi kulture u sadašnjoj vlasti mirne duše saopštili da za kinematografiju Srbije nema ni dinara, da nisu ništa učinili da pomognu filmadžijama u raspravama sa Ministarstvom finansija povodom činjenice da neka od novih zakonskih rešenja temeljno ugrožavaju film. Upitan za komentar, Goran Paskaljević, autor višestruko nagrađivanog ostvarenja “Kad svane dan”, kaže:

- Veoma mi je drago da su Kinezi izabrali moj film u okviru Nedelje srpskog filma u Kini. Da je ministarstvo predložilo da budem deo delegacije, ne bih mogao da prihvatim pošto sam već dao pristanak festivalu u Sankt Peterburgu, koji su me pozvali kao počasnog gosta jer će moj film otvoriti Nedelju balkanskog filma kao jedini predstavnik iz Srbije. Odmah posle Rusije putujem u Španiju povodom dogovora sa tamošnjom kinotekom, koja organizuje moju kompletnu retrospektivu i objavljuje monografijom na španskom jeziku. Iskreno mi je žao da naše ministarstvo nije pozvalo nijednog autora da predstavi svoj film u Kini, pogotovu kada znamo da su Kinezi u Srbiju poslali delegaciju u kojoj su bili dva reditelja, glumica i dva producenta filmova prikazanih u okviru Nedelje kineskog filma u Srbiji.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/381949/Zasto-autori-filmova-ne-idu-na-Dane-srpskog-filma-u-Kini

No comments:

Post a Comment