TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, May 10, 2013

MAMAROŠ SPREMAN ZA PREMIJERNO PRIKAZIVANJE

Svetsku premijeru film "Mamaroš", reditelja i scenariste Momčila Mrdakovića, imaće u glavnom takmičarskom programu Moskovskog filmskog festivala, koji će u ruskoj prestonici biti održan od 20. do 29. juna. "Mamaroš" je crnohumorna, ali ne i mračna komedija sa Mirom Banjac i Bogdanom Diklićem u ulogama glavnih junaka, majke i sina.

- Mnogi su mislili da nikad neću završiti film, ali eto, uspeo sam - poručuje Mrdaković za "Novosti" iz Pariza, gde posle višegodišnjeg rada na ovom ostvarenju, obavlja poslednje produkcione pripreme.

Glavni junak filma je sredovečni Pera (Diklić), koji živi u Srbiji sa majkom Marom (Mira Banjac), komunistom po ubeđenju. Kada ovaj tipičan mamin sin ("mamaroš") osvoji "zelenu kartu" njih dvoje beže u Ameriku. Iznenađujuće, ali mama se tamo mnogo bolje snalazi, uprkos ideološkim razlikama.

- Ovo je blago ironična, "laka" komedija, u stilu čeških i italijanskih filmova. Pokušao sam da napravim nešto nalik na film "Sinema paradizo" Đuzepea Tornatorea - objašnjava naš sagovornik.

Od ideje do realizacije "Mamaroša" prošlo je mnogo godina, tokom kojih se Mrdaković borio sa različitim nedaćama.

- Od početka je bilo problema. Imao sam budžet koji ni izbliza nije dovoljan da se dočaraju scene rata, zapaljene zgrade, da se pokriju troškovi snimanja u Srbiji, Americi i Mađarskoj. Trebalo je praviti kompromise, ali tako da ne menjam pola scenarija. Potom je glavni glumac Diklić imao ozbiljne zdravstvene probleme, zbog kojih smo pauzirali.

U realizaciji "Mamaroša", Mrdaković je imao veliku pomoć nagrađivanog nemačkog reditelja i scenariste Fatiha Akina, koji je glavni producent ovog filma i autorov veliki prijatelj.

- Premijeru u Srbiji planiramo za jesen, jer za razliku od celog sveta gde je bioskop leti najveća zabava, Srbi tada imaju druge planove - primećuje Mrdaković.

Više ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:433233-Premijera-filma-Mamaros-u-Moskvi

No comments:

Post a Comment