TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, May 4, 2013

VEČERAS U ZAGREBU OTVOREN 6. FILMSKI FESTIVAL SUBVERSIVE

U Zagrebu večeras je svečano otvoren šesti po redu međunarodni Subverziv (Subversive) filmski festival na kome će do 18. maja biti prikazano 50 filmova i održan veliki broj konferencija i okruglih stolova s preko 300 učesnika iz regiona i sveta.

"Ove godine festival tematizuje utopiju demokratije i u fokusu ima otpore neoliberalizmu i društveni angažman", rekao je za Tanjug direktor festivala Nikola Devčić.

"Očekujem da uz 300 gostiju i 50 prikazanih filmova svi zajedno izgradimo plan i program za budućnost koja se tiče svih naroda i građana Evrope i sveta", rekao je on, dodajući da će se u bioskopima "Evropa" i "Grič", kao i u Zagrebačkom kazalištu mladih sastati najvažniji akteri umetničke, teorijske i aktivističke scene iz regiona i celog sveta.

- Preko 300 gostiju, učesnika konferencije, Balkanskog Foruma, Subverziv foruma i Džoint sošal konferensa, zajednički će kroz niz panela, predavanja i debata izgraditi i osmisliti koncept savremene Evrope na temeljima slobodne razmene znanja, jednakosti i ravnopravnosti svih građana, pravednoj raspodeli bogatstva i zajedničke brige za javna dobra - istakao je Devčić.

On je podsetio da ovogodišnji festival, kao i raniji ima jaku regionalnu komponentu, odnosno veliki broj učesnika iz Hrvatske, Srbije i ostalih zemalja.

Festival otvara istočnoevropska premijera zabavnog i provokativnog filma "Pervertitov vodič kroz ideologiju" uz prisustvo autorke Sofi Fajens (Sophie Fiennes), a nakon projekcije održaće se razgovor s režiserkom.

Izvor: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/380974/Veceras-otvaranje-6-filmskog-festivala-Subverziv

No comments:

Post a Comment