TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, May 21, 2013

SRĐAN DRAGOJEVIĆ ZAVRŠAVA PRIPREME ZA FILM BODLJIKAVO PRASE

BRITANSKI časopis “Skrin dejli” ekskluzivno je najavio da je reditelj Srđan Dragojević okupio ekipu, i da završava pripreme za početak snimanja dugo najavljivanog filma “Bodljikavo prase”, po knjizi Džulijana Barnsa, koju je sam adaptirao.

Radnja filma smeštena je u izmišljenoj postkomunističkoj zemlji, a žanrovski je reč o političkom trileru, suđenju bivšem komunističkom lideru. Karl Marković će u ovoj podeli igrati glavni lik, Petera Solinskog, a Rade Šerbedžija ulogu Bodljikavog praseta, odnosno, bivšeg komunističkog diktatora Stoje Petkanova. Početak snimanja zakazan za februar iduće godine, i citira Srđana Dragojevića koji govori o tome zašto je već nekoliko godina preokupiran delom Džulijana Barnsa:

- “Bodljikavo prase” obrađuje fenomen koji poslednjih godina pogađa Istočnu Evropu - nostalgiju za socijalizmom. U scenariju, ta nostalgija je obrađena kao neka vrsta maske, ili nekakva strategija da se prikriju bolna osećanja koja dele sva istočnoevropska društva: trauma socijalizma i trauma tranzicije. Dodajte tome i propast kapitalizma od vremena kada je Barns napisao roman, i pred nama je savremena priča o dva sistema - rekao je Dragojević britanskom magazinu.

Naš reditelj za “Novosti” komentariše svoje razloge za ovaj film, i zbog čega ga knjiga Džulijana Barnsa tako dugo intrigira:

- Prava za knjigu dobio sam od samog autora, i adaptirao sam je još pre deset godina, u trenutku kada je liberalni kapitalizam bio na svom vrhuncu. Tada ova tema nikoga nije interesovala, ideje socijalizma činile su se nepotrebnim atavizmom prošlosti. Potpuno isto kao što sam scenario “Parade” napisao 2008, kada nikome u Srbiji na pamet nije padao famozni “Prajd”, koji je u narednim godinama izazvao toliko agresije, animoziteta i nasilja. U slučaju “Parade”, to je filmu odmoglo, jer je realnost koja je pristizala skrenula priču sa metafore Jugoslavije i jugoslovenstva na, isključivo, “gej teme”. U slučaju “Bodljikavog praseta”, ova anticipacija sumornog sveta u kojem živimo možda je došla pravovremeno, nakon više od decenije čekanja - kaže Dragojević.

Producent filma je kuća “Delirijum”, a pored kompanije “Film and Music Entertainment” Majka Daunija i Sema Tejlora, podršku Dragojevićevom projektu dali su nemački “Departures Film and MDM”, bugarska “Camera Ltd” i bugarski Državni fond, hrvatski “Drugi plan” i “Audiovizuelni centar”, makedonski “Sektor film”, srpska “Intermedija” i Filmski centar Srbije, i rumunski “Elefant film”.

Opširnije ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:434787-Srdjan-Dragojevic-Egoizam-i-pohlepa-kao-religija

No comments:

Post a Comment