TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, May 1, 2013

POBEDNIK BELDOCS-a JE ANPLAGD

Pred punom salom Doma Omladine 30. aprila završen je 6. po redu Međunarodni festival dokmentarnog filma BELDOCS. Nakon projekcije filma "Zemlja trubača", čiji je scenarista Adam Pogof ujedno i gost Festivala, dodeljene su nagrade naboljim filmovima.

Žiri BELDOCS-a u sastavu: Miroljub Vučković, član Evropske filmske akademije, umetnički direktor Filmskog centra Srbije i višegodišnji programski direktor FEST-a, Lejla Dedić, dugogodišnja novinarka u BBC World Service i producent dokumentarnih filmova na Al Jazeera Balkans, kao i Dušan Šaponja i Dušan Čavić, televizijski voditelji i autori prošlogodišnjeg najboljeg fima na festivalu, jednoglasno su izdvojili film "Anplagd" Mladena Kovačevića "kao autentičan model savremenog izraza u dokumenatnom filmu, oslobođen i kreativan, film koji razgaljuje i nadahnjuje, film koji pokazuje da, pored svih umeća postoji jos neka veština koja nije osvojena.

Film "Anplagd" osvojio je nagradu za Najbolji dokumentarni film u srpskoj takmičarskoj selekciji zbog, kako se navodi u obrazloženju, ležernosti koja je posledica odgovornosti, vizulenog bogatstva koje je posledica svesne odluke, talenta i umeća da se nešto obično, skoro ništa, predstavi kao kompletan univerzum, zbog prepoznavanja i potvrđivanja da veštine
običnih ljudi mogu da zadive i nadahnu na isti način kao i priče o antičkim herojima ili herojima našeg vremena.
Svakako da namera Mladena Kovačevića nije bila da banalizuje svakodnevicu, njegovo nastojanje bilo je da svojim pogledom iz stvarnosti izdvoji neke elemente i predstavi ih kao zagonetku koja i dok skriva, razotkriva.

Žiri je odao priznanje rediteljima filma "Dragan Wende", Draganu von Petroviću, Leni Müller i dodelio Specijalno priznanje Vuku Maksimoviču, centru kristalizacije ovog vibrantnog porterta junaka našeg doba, u kome se prepliću, upoređuju, nadigravaju i zajednički postoje dva junaka u fokusu kamere autora filma "Dragan Wende".

U obrazloženju žirija ističe se da bi nam bez Vuka Maksimoviča portret Dragana Wendea bio dostupan kao i druga strana Meseca.

Žiri je dodelio Specijalno priznanje Valentini Delić i Radio Televiziji Srbije za film "Glas iz Beograda" za dostojanstven i uznemirujući potret Ljubiše Rajića, za jedinstven način prestavljanja duboke, stvaralačke, jednostavne i odogovne ličnosti.

Više ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=04&dd=30&nav_id=710035

No comments:

Post a Comment