TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, May 21, 2013

MIRA BANJAC O ULOZI MAJKE U FILMU MAMAROŠ MOMČILA MOME MRDAKOVIĆA

U Debitantskom filmu "Mamaroš" reditelja i scenariste Momčila Mome Mrdakovića, duhovitoj, farsičnoj i zanimljivoj priči o sredovečnom muškarcu koji u životu ne ume da se snađe bez svoje majke, glavnu junakinju, majka Maru, igra Mira Banjac. Svetska prava za distribuciju ove srpsko-francusko-nemačke koprodukcije (iza koje stoji i slavni tursko-nemački reditelj Fatih Akin) unapred je otkupio "Vajld banč", jedna od vodećih evropskih kuća, a prvu premijeru i takmičenje "Mamaroš" će imati uskoro, u glavnom programu 35. Moskva film festivala.

- Reč je o zaista fantastičnom scenariju, pametnoj i dinamičnoj priči, i meni je žao što smo, sticajem raznih okolnosti, toliko dugo, gotovo punih pet godina, morali da snimamo ovaj film - kaže za "Novosti" Mira Banjac, glumica koja je na filmu, televiziji i u pozorištu odigrala gotovo sve karakterne ženske likove ovog našeg podneblja. danas, u 84. godini, "Miri nacionale" sa raznih strana i dalje stižu ponude za snimanja.

* Bili ste majka u "Varljivom letu", u "Sjećaš li se Doli Bel", "Zaboravljenima", "Lepim selima koja lepo gore", "Buretu baruta"", ključnim ostvarenjima koja su obeležila jugoslovenski i srpski film. Kakva je vaša Mara u "Mamarošu"?

- To je majka Kalamiti Džejn, jedna mala, građanska, beogradska žena - sve ume sama da uradi u životu, a ima sina, igra ga moj divni kolega Bogdan Diklić, koji ništa ne ume bez nje. Taj Pera jednog dana osvoji "zelenu kartu" i odlazi u Ameriku da bi se osamostalio, ali neće da ide bez majke. "Peripetija" počinje kad Mara krene da juri vizu "na crno" i napokon stigne u "obećanu zemlju", kod našeg čoveka Žike koji ih je i zvao da dođu, i koji se tamo bog zna kako snašao. A nije se snašao uopšte i majka Mara počinje da se snalazi za obojicu. Snimali smo u Beogradu tokom bombardovanja, u Budimpešti i Njujorku, nisam još videla film i bilo bi mi žao ako ne bi imao to što je njegov predložak.

* U jednom drugom planu, film se bavi i našim predrasudama prema Zapadu - Mara je levičarka i komunstkinja, koja ne podnosi Ameriku?

- Moma Mrdaković je malo insistirao na toj vizuri, zbog vremena kome generacijski pripada Mara, kada su žene bile aktivistkinje. Znam to doba, i sama sam živela taj milje, i možda je zaista bilo potrebno negde malo podvući Marina shvatanja. Ona stiže u jedan novi svet kao komunistkinja, Amerika je za nju ono što je za bika crvena marama, toliko je inhibira. Ali, na kraju se sasvim dobro adaptira. Moram priznati da mene nije toliko zanimala ta linija filma, već ona suštinska, a to je odnos majke i sina.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:434483-Mira-Banjac-Nemam-za-cim-da-zalim

No comments:

Post a Comment