TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, May 13, 2013

FILMOVI DUNAVSKOG REGIONU NA FESTIVALU MLADOG EVROPSKOG FILMA

Na desetom jubilarnom festivalu mladog evropskog filma Krosing Jurop (Crossing Europe održanog od 23. do 27. aprila) predstavljen je projekat Freš danjub films (Fresh Danube films), kulturna saradnja četiri festivala iz dunavskog regiona: novosadskog „Sinema sitija”, festivala dokumentarnog rok filma „Dorf” iz Vinkovaca,, beogradske „Slobodne zone” i festivala domaćina. U selekciji od šest filmova iz Srbije, Hrvatske i Austrije našli su se „Lice revolucije” Vladimira Milovanovića i „Ustanička ulica” Miroslava Terzića, prikazani u dva nezavisna termina. „Talea” Katarine Mikštajn i „Zajedno nismo same” Monje Art i Karoline Bobek su bili izbor direktorke Krosing Jurop festivala Kristine Dolhofer, a osnivač i umetnički direktor Dorfa Toni Šarić je odabrao filmove „Pismo ćaći” Damira Čučića i „Sonja i bik” Vlatke Vorkapić kao hrvatske predstavnike ovogodišnjeg, prvog Freš danjub films projekta.

Linc je, posle Beograda i Vinkovaca, treća festivalska stanica na kojoj su predstavljeni mladi autori prvog ili drugog filma iz zemalja koje sarađuju u oblasti kulture. Projekat je realizovan zahvaljujući Evropskoj kulturnoj fondaciji (ECF) iz Amsterdama koja je ideju prepoznala kao važnu kulturnu sponu između zemalja regiona.

Projekat Freš danjub films je zvanično počeo 15. oktobra prošle godine, ali je aktivno zaživeo nekoliko nedelja kasnije sa prvom festivalskom premijerom na beogradskoj „Slobodnoj zoni” tokom koje je došlo i do prvog ličnog kontakta između organizatora sva četiri festivala.

– Želja nam je da promovišemo što više mladih autora prvog ili drugog filma iz Dunavskog regiona. Bitno nam je i povezivanje svih autora na jednoj kreativnoj platformi koja će im otvoriti mogućnost novih regionalnih koprodukcija. Nadamo se da ćemo nakon formalnog završetka projekta 15. decembra nastaviti da radimo vođeni istom idejom – objašnjava Ivana Todorović, projektni menadžer Sinema siti festivala, glavnog pokretača ove međunarodne kulturne kooperacije.

Opširnije ovde: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Filmovi-dunavskog-regiona.lt.html

No comments:

Post a Comment