TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, May 13, 2013

EKSPERIMENTALNI FILM KAKO SAM OSTAO BEZ KRILA NAGRAĐEN U SAD

Film “Kako sam ostao bez krila” reditelja Ivana Tasića iz Kruševca dobio je počasnu nagradu u kategoriji eksperimentalnog filma na Internacionalnom Speechless filmskom festivalu u Mankato, Minnesota, USA, gde će biti prikazan početkom maja.

Međunarodni žiri je istakao da se Tasićev film odlikuje ‘impresivnim produkcijskim vrednostima i neverbalnim pripovedanjem.’

Film je krajem prethodne godine nagrađen za najbolji kratki eksperimentalni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Tirani (TIFF 2012). Prikazan je i u regionalnom takmičarskom programu na Festivalu novog filma i videa (Alternative Film/Video Festival) u Beogradu kao i na Međunarodnom festivalu digitalnog filma Kinofest u Bukureštu. Početkom ove godine prikazan je u zvaničnoj selekciji FLEX Festivala eksperimentalnog filma i videa na Floridi. U narednom periodu predstoji mu predstavljanje na Krakow Film marketu, najvećem filmskom marketu za kratke i dokumentarne filmove u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i učešće u zvaničnoj selekciji Milwaukee Underground filmskog festivala.

Ovaj film je nastao u okviru filmske radionice projekta “Od dionizijskog socijalizma do predatorskog kapitalizma” Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Projekat je osmišljen kao serija radionica s mladim profesionalcima i mentorima (mentor filmske radionice bio je Želimir Žilnik), koje su za fokus imale analizu i novo čitanje društvene istorije i umetničke produkcije u Srbiji i Jugoslaviji posle 1949. godine.

Osnovni cilj projekta bio je da učesnici radionica, kroz kontinuirane diskusije i potom praktičan rad razviju aktivan kritički stav spram načina na koji se istorija piše i da s tim stavom pristupe kreativnom procesu u medijima u kojima inače rade, koristeći pri tome ponuđenu arhivsku filmsku i audio građu.

“Reakcija film” u čijoj produkciji je film snimljen, je filmska kuća osnovana 2012. od strane mladih filmskih autora iz Srbije, okupljenih oko ideje stvaranja nezavisnih filmova kao lične reakcije na život.

Tasić je rođen 1981. u Kruševcu. Eksperimentalnim i igranim filmom bavi se od 1999. Jedan je od osnivača i direktor “Reakcija film-a”, male produkcijske kuće nezavisnog filma. Od ove godine je i urednik filmskog programa AJDE festivala u Kruševcu.

Izvor: http://037ks.com/2013/04/nagrada-za-film-kako-sam-ostao-bez-krila-na-festivalu-u-minesoti/

No comments:

Post a Comment