TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, May 21, 2013

FILM GORANA PASKALJEVIĆA OTVORIO 7. FESTIVAL TOLERANCIJE U ZAGREBU

U punoj dvorani zagrebačkog bioskopa Evropa projekcijom filma "Kad svane dan", srpskog režisera Gorana Paskaljevića, pre dva dana je otvoren 7. Festival tolerancije - festival jevrejskog filma Zagreb.

Direktorka festivala Nataša Popović naglasila je da će se u okviru festivala koji traje do 25. maja održavati projekcije 50-ak igranih i dokumentarnih filmova, uz predavanja za učenike osnovnih škola, književne večeri, filmska radionica i drugi popratni programi.

"Festival ima svoju brojnu publiku, a nadamo se da će i državne vlasti prepoznati vrednost i važnost ovog festivala", rekla je Popović.

Počasni predsednik festivala Branko Lustig izrazio je zadovoljstvo što svake godine na festival, na čije je projekcije ulaz slobodan, dolazi sve više ljudi i da je dvorana sve punija.

"Drago mi je da u publici ima sve više mladih ljudi, jer se njima mora preneti istina o holokaustu", rekao je Lustig i izrazio nadu da će biti sve više mladih s ljubavlju, a ne mržnjom u srcima.

Goran Paskaljević naglasio je da je film "Kad svane dan" baziran na istinitim događajima, odnosno životnom putu književnika Filipa Davida koga su roditelji spasli tako što su ga odveli na selo, a oni otišli u partizane, a da je velik deo familije stradao u logoru Staro Sajmište.

U sklopu festivala održava se izložba "Antimasonski plakati", koja obuhvata 20 nacističkih propagandnih plakata iz Nedićeve Srbije.

"Plakati su bili deo Velike antimasonske izložbe koja je bila otvorena ujesen 1941, a koja je bila nemački trik, jer se radilo o antijevrejskoj izložbi kojom su hteli da dokažu da su Nemci dobri, a Jevreji loši po Srbe", rekao je publici Mirko Ilić, vlasnik plakata koji ih je ustupio festivalu.

"Važno je uočiti da se deo tadašnje ikonografije javljaju i danas na ovim prostorima", rekao je Ilić.

Izvor: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/383408/Kad-svane-dan-otvorio-Festival-tolerancije

No comments:

Post a Comment