TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, May 16, 2013

ENKLAVA NA POLOVINI SNIMANJASutra će u okolini Valjeva biti završena polovina snimanja filma Enklava po scenariju i u režiji Gorana Radovanovića.

Snimanje je započeto nedaleko od Valjeva 30. aprila ove godine. Kako se navodi, predviđena su 34 snimajuća dana, od toga 22 u Valjevu, 4 u Negotinu (Rajačke Pimnice), i 8 u Beogradu.

Film se realizuje u produkciji Sein & Hain Film iz Štutgarta, Nemačka, Nama Film iz Beograda, a u izvršnoj produkciji Art and Popcorn iz Beograda.

Enklava obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

"Nјihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblјe se nalazi van nje, na neprijatelјskoj teritoriji? Kako je uopšte moguće obaviti sahranu u uslovima posleratnog nepoverenja i etničke mržnje?" U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani. Ovo je večna i poučna priča o praštanju i lјubavi", , navodi se u saopštenju producentske kuće Art and Popcorn.

Izvor: http://www.popboks.com/article/29531

No comments:

Post a Comment