TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, May 22, 2013

DARKO BAJIĆ O IMENOVANJU MILANA LUČIĆA


- Nezakonito imenovanje Milana Lučića za novog vršioca dužnosti direktora Filmskog centra Srbije predstavlja sistematsko uništavanje srpske kinematografije koja je posle dobijanja nule za 2013. godinu još jednom ponižena - kaže za “Blic” doskorašnji predsednik Upravnog odbora FCS reditelj Darko Bajić.

Priznati reditelj kaže da nema ništa protiv Lučića jer je bio jedan od sedmoro kandidata na konkursu FCS raspisanom u oktobru prošle godine, ali naglašava da je odluka Ministarstva kulture o njegovom postavljenju mimo Zakona o kinematografiji i Zakona o kulturi.

- Krajem novembra prošle godine Upravni odbor FSC, kojim sam predsedavao, predložio je na osnovu javnog konkursa ministru kulture reditelja Dragana Marinkovića za novog direktora ove važne ustanove kulture. Od tada niko s nama nije kontaktirao iako smo sve konkurse za dobijanje sredstava za filmsku produkciju FSC sproveli po zakonu. Postavljanjem novog v.d. direktora FSC Ministarstvo kulture ima nameru da sve konkurse obesmisli i onemogući snimanje filmova u Srbiji na godinu dana. Filmski stvaraoci crvene od sramote zbog urušavanja naše kinematografije - rekao je Darko Bajić.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/383770/Darko-Bajic-o-imenovanju-direktora-Filmskog-centra-Sistematski-ruse-film

No comments:

Post a Comment