TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, May 23, 2013

BEZ SRPSKIH FILMOVA NA OVOGODIŠNJEM KANSKOM FILMSKOM FESTIVALU

U programima 66. Kanskog festivala nema srpskih filmova, niti filmova iz regiona. Ipak, i ove godine Filmski centar Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, predstavlja našu zemlju i kinematografiju, u okviru zajedničkog izložbenog paviljona zemalja jugoistočne Evrope.

Na zadovoljstvo učesnika, gostiju, organizatora i partnera sedam zemalja regiona-Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Grčka, Bugarska, Makedonija, treći put udružuju snage i predstavljaju se ostatku filmskog sveta na najvažnijem marketu koji se održava u okviru kanskog fesetivala.

U zajedničkom prostoru održavaju se susreti i sastanci na kojima se pronalaze načini za realizaciju novih projekata.

U specijalnog brošuri FCS-a predstavljeni su naslovi iz 2013. godine, filmovi u postprodukciji i oni koji se još rade.

Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije kaže da Srbija ima talente, kinematografiju, ali i mnogo više rezultata nego druge zemlje, čak i u Kanu.

Vučković je pohvalio Ministarstvo kulture koje je izdvojilo sredstva za predstavljanje Srbije u Kanu kao radne sredine pune potencijala i talenata, ali i kao potencijalnog partnera za kupoporodaju i tehničke usluge.

Direktor Hrvatskog audio-vizuelnog centra Hrvoje Hribar kaže da su većina srpskih i hrvatskih filmova proizvod koprodukcije i stalne saradnje naših zemalja.

Hribar se nada da će se organizacija audio-vizuelne proizvodnje u Srbiji i regionu kretati ka međusobnoj kompatibilnosti.

Opširnije ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1328880/Kanski+festival+bez+srpskih+filmova.html

No comments:

Post a Comment