TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, April 19, 2013

U SREDNJEVEKOVNOJ TVRĐAVI U BAČU NASTAVLJENO SNIMANJE PUTA RUŽAMA POSUTOG

Posle Kruševca, Smedereva, Beograda, manastira Manasije, ekipa igrano-dokumentarnog filma "Put ružama posut", koji prati život princeze Olivere Lazarević, nastavila je snimanje na srednjovekovnoj tvrđavi u Baču. Reditelj Marko Novaković očekuje da će posle Vaskrsa početi sa montažom i da će film biti spreman za beogradsku premijeru krajem juna.

Ova priča ima snagu antičkih tragedija i voleo bih da pobudi i druge sineaste da naprave priču iz tog perioda o kome dovoljno ne znamo i koji nije umetnički eksploatisan koliko zaslužuje - kaže Novaković za "Novosti".

"Put ružama posut" prati životnu priču srpske princeze Olivere, kćerke kneza Lazara, koja je posle Kosovske bitke predata kao garancija budućeg mira turskom sultanu Bajazitu Prvom. Ali Olivera nije jedina tragična junakinja ove priče. Princezina sudbina neodvojiva je od tužne istorije njene majke, kneginje Milice, koju će na velikom platnu oživeti Tanja Bošković.

- U filmu ćete videti period posle Kosovskog boja, kada je Milica pred strašnom odlukom. Mora da žrtvuje svoju najmlađu ćerku, 15-godišnju Oliveru, i da je pošalje u harem sultana Bajazita, da bi spasla sina Stefana. Olivera je bila posebna osoba, ali smatram da je i Milica podnela veliku žrtvu kada je ćerku poslala čoveku koji je pogubio njenog muža, kneza Lazara - kaže za naš list Tanja Bošković o ulozi ove "klasične heroine naše istorije i tradicije".

Opširnije ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:430296-Nastavljeno-snimanje-filma-o-princezi-Oliveri

No comments:

Post a Comment