TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, April 11, 2013

SUKOBI NA FILMSKOM FESTIVALU U ISTANBULU

Uprkos bogatom programu, 32. filmski festival u Istanbulu protiče u znaku veoma burnog sukoba između domaćih filmskih radnika, stranih gostiju i ljubitelja filma, s jedne i lokalne policije sa druge strane. Povod je početak rušenja biskopa “Emek”, koji je deo kulturne baštine grada i kultno mesto održavanja samog festivala. Novi vlasnici došli su na ideju da ga sruše i podignu prodajni centar.

To je izazvalo proteste kojima su prisustvovala ugledna imena domaće i svetske filmske scene, poput Koste Gavrasa (ovih dana u Istanbulu dobio nagradu za životno delo), Pola Lavertija, Majkla Njuvela i drugih. Policija je reagujući pribegla brutalnoj sili, sprečivši demonstrante da priđu biskopu “Emek”. Uhapšeno je više ljudi među kojima i kritičar iz Turske Berke Gola, član žirija kritike FIPRESCI na festivalu.

U polemički naelektrisanoj atmosferi, filmovi su pomalo potisnuti u drugi plan. Ove godine je naša kinematografija, što nije bio slučaj nekih prethodnih, dobila zasluženu pažnju. Tako je film “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića prikazan na programu “Masters”, uz prisustvo glavnog glumca Mustafe Nadarevića. “Krugovi” Srdana Golubovića su se našli u programu “O ljudskim pravima”, gde je prikazana “Epizoda iz života berača željeza” Danisa Tanovića.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:428801-Sukobi-na-Filmskom-festivalu-u-Istanbulu

No comments:

Post a Comment