TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, April 19, 2013

SRDAN GOLUBOVIĆ O STANJU U DRUŠTVU I KULTURI

“Naša stvarnost je grozna za život ali sjajna za dramsku umetnost,” izjavio je reditelj Srdan Golubović gostujući 19. aprila u emisiji “Hoću da znam” na B92.

Nagrađivani reditelj filmova “Apsoultnih sto”, “Klopka” i “Krugovi” nedavno je na festivalu u Visbadenu nagrađen za režiju “Krugova”. Uprkos ovogodišnjem uspehu tog filma, čini se da je u ovom trenutku u Srbiji “Klopka” mnogo aktuelnija.

Kako objašnjava Golubović, “Klopka” je priča o čoveku kojem je dete bolesno i treba da ide na operaciju u inostranstvo, zbog čega on na sve načine da dođe do novca za putovanje.

“Danas kada čitamo novine u kojima se svakodnevno nalaze vapaji za pomoć deci, stvarnost koju ‘Klopka’ pravi je prisutnija nego 2007. godine kada je film nastao”,, navodi Golubović konstatujući da danas postoji mnogo manje nade nego te godine kada je snimao “Klopku”.

“’Krugovi’ su vrlo težak film koji ima pozitivnu poruku na kraju, pokušava da pronađe svetlo na kraju tunela. ‘Klopka’ je film koji nema pozitivno rešenje. Praveći ‘Krugove’ bavio sam se onima koji su spremni da dožive katarzu i budu bolji ljudi. Mislim da umetničko delo ne može da promeni društvo, već samo da utiče na pojedince”, izjavio je Golubović dodajući da su “Krugovi” ipak tragički film koji da je neku nadu.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=04&dd=19&nav_id=706505

No comments:

Post a Comment