TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, April 5, 2013

RAMPA NA 60. KRATKOM METRU, A POTOM I U SARAJEVU

Koliko je hrabrosti, volje, ali i pažnje i razumevanja potrebno osobama sa invaliditetom centralna je „Rampe“. Ostvarenje Vesne Grbe i Nebojše Vasića prikazano je sinoć u takmičarskom delu Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a sledi premijera u Sarajevu.

Kada u Domu za osobe sa invaliditetom ne radi lift, korisniku je potrebno 15 minuta da siđe do prizemlja - rampom. Upravo tako se zove film, koji je 3. aprila prikazan u takmičarskom delu Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u kojem Milada Lazić opisuje „rampe" svog života i kako ih prevazilazi.

„Sve zavisi koliko je čovek jak, onda se povlači. Nemaju svi snagu da probaju da nađu način da prevaziđu probleme, jer zaista je to nemoguće kada je čovek sam, svejedno da li je osoba sa invaliditetom ili bez. Ali kada oseti želju okruženja da hoće da mu pomogne, to stvara motivaciju i stvara želju za uključivanjem u društveni život. Mislim da je sve moguće i da je svaku prepreku moguće prevazići", objasnila je Milada Lazić.

„Želeli smo da prikažemo svakodnevicu osoba sa invaliditetom, koje se sreću sa mnogim problemima, a mi kao njihovi prijatelji naravno da postanemo svesni tih problema. To je neznanje, nemanje vremena, ravnodušnost, jednostavno njihovo vreme, kretanje kroz prostor, drugačije se odvija u odnosu na druge ljude. Potrebe su im iste kao naše", naglasila je Vesna Grba istakavši da je pitanje sticanja uslova za normalan život osoba sa invaliditetom ključno.

Više ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1298196/„Rampa“+u+borbi+za+prava+osoba+sa+invaliditetom.html

No comments:

Post a Comment