TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, April 6, 2013

POZNATI POBEDNICI 60. KRATKOG METRA

Gran pri 60. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je kratki igrani film "Tajne" rediteljke Margerite Spampinato iz Italije, saopšteno je na konferenciji za novinare u Domu omladine.


Uručenjem nagrada 6. aprila se završava festival na kojem je od 2. aprila u takmičarskom programu prikazano 48 inostranih i 35 domaćih dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Jednoglasnu odluku o nagradama doneo je žiri čija je predsednica bila glumica Mirjana Karanović, a članovi reditelji Lordan Zafranović, Marija Milanović i Afarin Egbal i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit.

Film "Tajne", o svetu viđenom očima devetogodišnje devojčice, odlikuju "suptilnost, tihi pristup i distanciranost koje je autorka primenila u razarajućoj temi, ostavljajući publiku da drhti od straha" i navodeći je na dugo razmišljanje, obrazložio je žiri.

Zlatnu plaketu Beograd za najbolji film domaćeg programa dobio je animirani "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka jer "osobenim ironičnim pristupom iznova postavlja pitanje o svrsi i suštini političkog sistema gde se plitkoumnost i trivijalnost od strane propagandne mašinerije promoviše kao najveće dobro zarad ispunjenja najnižih strasti političke elite".

U međunarodnom programu Zlatnu plaketu Beograd dobio je takođe animirani film "Oh, Vili" Eme de Svef i Marka Džejmsa Rolsa iz Belgije za "prelep animirani svet zaustavljenih pokreta, gotovo potpuno napravljen od tkanine i tekstila" i epske razmere priče o emotivnoj krizi glavnog junaka.

Zlatne medalje Beograd po kategorijama u međunarodnom programu pripale su dokumentarcu "Sutra ćemo ponovo da živimo" Korine Gizen iz Nemačke i kratkom igranom filmu "Nuklearni otpad" Miroslava Slabospitska iz Ukrajine.

Isto priznanje u domaćoj selekciji dobili su dokumentarac "Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka" Ivane Todorović, kratki igrani "Prolećna sunca" Stefana Ivančića, eksperimentalni film "Priča o stanovnicima zida" Andreja Boke i animirani "Običan dan" Vuka Palibrka, kao i Akademski filmski centar "Studentski grad" za najbolju produkciju grupe filmova.

No comments:

Post a Comment