TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, April 25, 2013

GORAN MARKOVIĆ: AJDAČIĆ JE HULJA!

Proslavljeni reditelj Goran Marković izjavio je da je Živorad Ajdačić hulja i da nikada u svom životu nije čuo za “bilo šta iz opusa ovog ‘menadžera producenta‘‚ a još manje to video“. Ova reakcija usledla je nakon što je Ajdačić, član brojnih komisija i upravnih odobra u kulturi, napravio spisak filmova koji prema njegovom mišljenju skrnave srpsku kulturu, a u koji je uvrstio i Markovićevu "Turneju".

Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograd i v.d. generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, član Upravnog odbora Narodnog pozorišta, član Komisija za sticanje i oduzimanja statusa ustanova kulture od nacionalnog značaja , član Komisije za dodelu nacionalnih penzija, izjavio je da „filmska produkcija ne valja, da su pare potrošene na filmove koji skrnave kulturu Srbije, koji ne promovišu njene već belosvetske vrednosti”. Ova izjava iznova je, najblaže rečeno, neprijatno iznenadila javnost i podsetila na podelu na patriotsku i nepatriotsku umetnost.

Goran Marković kaže za „Blic“ da je za ime Živorada Ajdačića odavno čuo „ali nije imao jasnu predstavu čime se ta osoba bavi” .

- Znao sam da je godinama na čelu izvesne Kulturno-prosvetne zajednice, ma šta ona predstavljala, i da je u vrhu SPS još od Miloševićevog vremena. Kada je u „Politici“ objavljen njegov spisak izdajnika u kinematografiji, otišao sam na internet da utvrdim ko je uopšte taj čovek. Na sajtu Karić fondacije piše da je „Živorad - Žika Ajdačić posvećen umetnosti i kulturi na najrazličitije načine: kao stvaralac, ali i kao, reklo bi se modernim jezikom - menadžer, producent“. Dalje piše da je „režirao, pisao, producirao na stotine muzičko-scenskih projekata, od Dragačevskog sabora trubača sve do radio-emisija u Ohridu“, citira Marković.

On dalje veli da nikada u svom životu nije čuo za “bilo šta iz opusa ovog ‘menadžera producenta‘‚ a još manje to video“.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/379545/Goran-Markovic-o-spisku-nepatriotskih-filmova-Ajdacic-je-hulja

No comments:

Post a Comment