TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, April 4, 2013

FILMSKA PRODUKCIJA NA LEDU

Na mnogobrojne apele filmskih radnika i esnafa, i javna pisma Ministarstvu finansija, ministru Mlađanu Dinkiću, premijeru Ivici Dačiću i drugim predstavnicima vlasti, posle odluke da se iz državnog budžeta za proizvodnju filmova ove godine izdvoji nula dinara, Filmskom centru Srbije kao odgovor stiglo je ignorisanje i ćutanje.

Da je gotovo sve "zamrznuto" u srpskom filmu, govori i činjenica da je rad FCS skoro blokiran. Pored toga što iz Ministarstva kulture i Vlade Srbije nije stigao bilo kakav odgovor na izbor novog direktora, reditelja Dragana Marinkovića (izabran je novembra prošle godine, putem javnog konkursa, kako nalaže Zakon o kulturi), sada nema ni Upravnog odbora. Dosadašnjim članovima - Velimiru Bati Živojinoviću, Borislavu Anđeliću, Filipu Đoriću, Ani Mariji Rosi i Dubravki Lakić istekao je mandat februara ove godine (Borislav Stefanović podneo je ostavku na tu funkciju u decembru 2012). Ministarstvo kulture, međutim, još nije predložilo nove članove, koje treba da prihvati Vlada.

Filmskom centru Srbije tako su vezane ruke za gotovo sve projekte i odluke, a jedna od njih je i konkurs za izbor projekata za sufinansiranje kinematografije, koji je raspisan i završen krajem prošle godine, kada se još nije znalo da nema budžeta za film. Uprkos pesimističnim najavama države, konkursne komisije su razmatrale prispele radove i kovertirale svoje odluke u svim kategorijama 11. i 22. marta. Saglasno Zakonu o kinematografiji, taj izbor treba da potvrdi UO FCS, koji u ovom momentu nema kvorum za rad i donošenje odluka.

I optimistični "događaj" - uplata Republičke agencije za telekomunikacije od 40.000.000 dinara na račun FCS (dodatna sredstva za podsticanje proizvodnje domaćeg filma koja se obezbeđuju od RATEL, RRA i mesečne pretplate RTS), samo delimično može da ohrabri.

- RATEL je uplatio polovinu svojih dugovanja, od jula 2012. (kada je Zakon o kinematografiji stupio na snagu), do 31. decembra 2012, a ne za celu godinu, iako je već napravio rebalans budžeta. Dug od 1.800.000 dinara, koje treba da uplati RRA, još nije na računu, a od propisanih 1,5 odsto od mesečne pretplate RTS, FCS dosad nije stigao ni dinar. Novu "enigmu" otvorila je i najava da građani više neće plaćati TV pretplatu, pa se postavlja pitanje odakle će se "pokriti" iznos od 1,5 odsto, koji RTS zbog emitovanja filmova i serijala po zakonu treba da plati.

I mada je, kako "Novosti" saznaju, za "uterivanje" 40.000.000 dinara na račun FCS najzaslužnije Ministarstvo kulture, u našoj javnosti gotovo da više niko ne vidi naznaku da se domaćem filmu, ali i čitavoj kulturi, pišu neki bolji dan.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:427823-I-dalje-blokirani-filmski-projekti

No comments:

Post a Comment