TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, April 26, 2013

AJDAČIĆ DEMANTOVAN


Politika je pre nekoliko dana objavila polemiku živorada Ajdačića i Gorice Mojović. Ajdačićeva razmišljanja su izazvala pravu lavina reakcija, pa i demantija, naročito kada je reč o činjenicama koje je pogrešno interpretirao> 
Ajdačić je izneo nekoliko primera, pa smo podatke o tim filmovima zatražili od Filmskog centra Srbije koji raspisuje i sprovodi konkurse za sufinansiranje domaće igrane produkcije, ali i od producenata spomenutih filmova.
Za film „Bajaco bluz” Lazara Ristovskog, Ajdačić tvrdi da je dobio 21,6 miliona dinara podrške države, odnosno Ministarstva za kulturu. Taj projekat je konkurisao za sredstva u 2010. godini. Film pod tim imenom jeste dobio podršku, ali je pred snimanje filma reditelj Ristovski odlučio da promeni naziv filma, što je njegovo autorsko-producentsko pravo, pa su snimljeni „Beli lavovi”. Film je prikazivan u proleće 2011, i videlo ga je 40.000 gledalaca. Prema ugovoru, potpisanom između producentske kuće „Zilion film” i FCS-a 2. juna 2010, dobijena sredstva su isplaćena producentu u pet jednakih rata, od po 4,32 miliona dinara, rečeno nam je u FCS-u.
Poput „Bajaco bluza”, i srednjometražni dokumentarni film „Prahovo – Las Vegas” Dragana Nikolića, promenio je naziv u „Kavijar konekšn”, premijera je održana 23. novembra 2008, a zatim je nagrađivan na domaćim i stranim festivalima.
Nagrađen je na Festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, na beogradskom Beldoksu, zagrebačkom i sarajevskom Festivalu dokumentarnog filma.
„O bubicama i herojima” Petra Pašića je bio zamišljen kao kratki animirani film, koji je i realizovan, ali je posle projekcije odlučeno da se iz ovog filma realizuje i celovečernji igrani film, koji se očekuje u narednoj godini dana.
Povodom filma „Travelator” Dušana Milića, koji je dobio podršku FCS-a na konkursu 2008, reditelj je juče za naš list izjavio da je završeno snimanje, izmontirana je slika, sada se montiraju ton i muzika, a da premijeru ne treba očekivati pre predstojeće zime.
U slično vreme, krajem ove ili početkom 2014, treba očekivati i premijeru filma „Ničije dete” Stefana Arsenijevića.
– Snimanje filma će biti završeno u periodu jun–jul ove godine. Očekujem potpisivanje ugovora sa novim UO FCS-a i prebacivanje sredstava određenih konkursom – izjavio je za naš list producent Miroslav Mogorović, koji Arsenijevićev film realizuje u okviru svoje producentske kuće „Art i popkorn”.
Ceo tekst možete naći u Politici.

No comments:

Post a Comment