TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 29, 2013

USKORO POVRATAK KRISTALNE PRIZME

Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN) obnoviće ove godine nagradu "Kristalna prizma", koja se do 1998. dodeljivala za najveće domete srpske kinematografije, saznaju "Novosti".


Svečana ceremonija dodela "Kristalnih prizmi" biće održana krajem maja ili početkom juna, uz direktan TV prenos i prusustvo najpoznatijih predstavnika domaće kinematografije. U toku su pripreme za ovaj događaj, a krajem aprila saznaćemo i imena nominovanih u 25 kategorija. Poput američkog Oskara, i glasovi članova Srpske filmske akademije biće "dobro čuvana tajna", pa će se pobednici saznati tek na ceremoniji.
"Kristalne prizme" prvi put su dodeljene 1993. godine sa ciljem da se nagrade domaći filmovi i stvaraoci u svim segmentima. Kako saznajemo, svi članovi AFUN-a dobiće priliku da pogledaju više od stotinu filmova, posle čega će uslediti glasanje za najbolji igrani film, glavne muške i ženske uloge, sporedne uloge, režiju, scenario, muziku, kameru, specijalne efekte... Neće biti zapostavljeni ni kratkometražni, animirani i dokumentarni filmovi, a ove godine biće uručene i tri „Prizme“ za životno delo.

 Ovogodišnje nagrade AFUN-a biće bijenalne i pokrivaće period 2011/2012, a planirano je da već sledeće "Prizme" budu jednogodišnje. Razlog je, saznajemo, stari pravilnik koji je pisan devedesetih godina, kada je godišnja produkcija bila svedena na svega četiri do pet filmova. U međuvremenu je broj autora i njihovih ostvarenja postao mnogo veći, pa su godišnje nagrade prava mera.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:426843-Povratak-naseg-Oskara

No comments:

Post a Comment