TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, March 16, 2013

USKORO IGRANO-DOKUMENTARNI FILM O PRINCEZI OLIVERI

Nesvakidašnja životna priča princeze Olivere Lazarević (1373-1444) biće uskoro pretočena u igrano-dokumentarni film "Put ružama posut". U Fondu "Princeza Olivera", koji je autor ovog projekta, kažu da bi snimanje filma trebalo da počne u aprilu.

Sa mnogo ljubavi i entuzijazma nastavljamo misiju očuvanja srpske duhovnosti, istorijske i kulturne baštine. Film koji trenutno pripremamo baziran je na istorijskoj monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska kneginja" - kaže za naš list Jelena Mandić, upravitelj Fonda "Princeza Olivera".

Životna priča najmlađe kćerke kneza Lazara i kneginje Milice kao da je "pisana" za film. Nakon Kosovske bitke i smrti kneza Lazara, Srbija je morala da plaća novčani i vojni danak Osmanlijskom carstvu. Ali najveća garancija miru bilo je davanje princeze Olivere u harem sultana Bajazita.

- Nju su iz rodnog Kruševca u harem Bajazita I, koji joj je pogubio oca, ispratili pupoljcima, a često je kroz život bolno, ali vešto gazila po trnju. Princeza je ipak uspela da preživi, dostojanstveno istraje i da se vrati u Srbiju - objašnjava sagovornica Večernjih novosti.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:424561-Film-o-princezi-Oliveri-Lazarevic

No comments:

Post a Comment