TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, March 27, 2013

U POTRAZI ZA SRPSKIM FAVORITIMA ZA SELEKCIJU VENICE CLASSICS

Direktor filmskog festivala u Veneciji Albert Barbera pozvao je Jugoslovensku kinoteku da predloži nekoliko naslova koji bi mogli da budu uvršteni u selekciju "Venice Classics" .

Selekcija "Venice Classics" prvi put je realizovana u okviru festivala prošle godine, a s obzirom na veliki uspeh i interesovanje publike, odlučeno je da postane sastavi deo manifestacije.

Predviđeno je da u okviru ove selekcije budu prikazani restaurisani filmovi, kao i dokumentarni filmovi koji se bave istorijom kinematografije i restauracijama.

Jugoslovenska kinoteka je predložila digitalnu restauraciju prvog srpskog igranog filma "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" iz 1911. godine, reditelja Čiča Ilije Stanojevića i producenta Svetozara Botorića, kao i restaurisanu verziju filma "Sa verom u Boga" iz 1932. godine, reditelja Mihajla Al Popovića.

Ovogodišnja, sedamdeseta po redu filmska smotra u Veneciji održava se od 28. avgusta do 7. septembra. U Kinoteci kažu da će se u daljim razgovorima dogovoriti koji bi film mogao da nas predstavlja u ovoj značajnoj selekciji na Filmskom festivalu u Veneciji.

No comments:

Post a Comment