TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, March 27, 2013

JOŠ JEDNO PODSEĆANJE - KOSMA U PETAK UVEČE U SAVA CENTRU

Još jednom podsećamo da će dugometražni dokumentarni film "Kosma" rediteljke, scenaristkinje i snimateljke Sonje Blagojević biće premijerno prikazan 29. marta u "Sava centru".

Tema filma je radijska mreža Kosma, koja je već deset godina jedina veza izmedju izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Medju protagonistima filma je jedan od osnivača te mreže, novinar i voditelj Živojin Rakočević. Snimanje su podržali Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Producenti su Svetlana i Zoran Popović, montažeri Nemanja Babić i rediteljka, dizajner zvuka Aleksandar Protić, kompozitor Milan Sv. Đurđević.

"Kosma" je život pretvoren u zvuke FM frekvencija, sagledan ušima radija kroz glasove onih koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima, ističu producenti.

U rasponu od jednostavne svakodnevice do fantastičnih prizora žive tradicije koja ponire iz najdubljih i najlepših slojeva vremena, prostora i ljudskog iskustva, film prikazuje živu fresku sudara lirskog sa epskim i dramatičnim, obojenu jedinstvenom mešavinom sumornog sivila i gorućim bojama prizora zadivljujuće lepote.

Zvuk emisija putuje preko opustelih predela i napuštenih kuća probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce. Teme su nestanci struje i vode, strah, nadletanje helikoptera, napadi i protesti upleteni u jednostavne ljudske želje, ambicije i postupke u prostorima bogate, žive i prisutne istorije i viševekovne tradicije.

Ovi radio-programi glasom i muzikom svedoče o svakodnevici, ljudskim vezama, važnim događajima i prisustvu nade.

No comments:

Post a Comment