TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 29, 2013

SVETOZAR CVETKOVIĆ O SUDBINI SRPSKOG FILMA U 2013. GODINI

Filmski stvaraoci u Srbiji definitivno ove godine neće dobiti ni dinar za realizaciju svojih projekata od Filmskog centra Srbije, potvrdio je za „Blic“ glumac i producent Svetozar Cvetković.

Njemu je, baš kao i ostalim filmadžijama, juče iz Filmskog centra Srbije stiglo obaveštenje da su komisije za izbor projekata za sufinansiranje kinematografije završile rad, ali njihove odluke nema ko da potvrdi. Upravni odbor Filmskog centra Srbije nadležan je da potvrdi odluke komisije i opredeli sredstva, ali njemu je davno istekao mandat.


- Ovu ujdurmu kao da je Nušić pisao. Još prošle godine u decembru je Upravni odbor Filmskog centra Srbije izabrao reditelja Dragana Marinkovića za novog direktora ove institucije kulture, ali Ministarstvo kulture, pod čijom je ingerencijom FCS, još uvek nije potvrdilo tu odluku. Imamo odluke komisije koje nema ko da potvrdi, a i da ima, kako da se opredele sredstva iz Filmskog centra Srbije kada je ministarstvo za kinematografiju ove godine opredelilo nulu. Ma koliko da opredelite, iz nule uvek dobijete ništa, a siguran sam da to srpska kinematografija nije zaslužila - kazao je Svetozar Cvetković za “Blic” i dodaje da se godinama filmsko stvaralaštvo u Srbiji prepušta ličnoj inicijativi autora i njihovim alhemičarskim sposobnostima.

Opširnije ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/374602/Cvetkovic-Ove-godine-nece-biti-filmova

No comments:

Post a Comment