TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, March 14, 2013

SRĐANU DRAGOJEVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Reditelj Srđan Dragojević dobitnik je nagrade za životno delo, a dramski pisac i scenarista Radoslav Lale Pavlović titule Vitez od Čarapanije, odlučio je danas Savet 21. Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga" u Kruševcu.

U obrazloženju Saveta, koje je pročitao direktor Kulturnog centra Kruševac Miroslav Smiljković podseća se da je Dragojević, kao mlad reditelj snimio tinejdzersku komediju "Mi nismo anđeli", a posle toga i ratnu dramu po tekstu Vanje Bulića, "Lepa sela, lepo gore".

Navedeno je i da izdao tri zbirke pesama, a za jednu od njih "Knjiga akcione poezije" je dobio i nagradu "Branko Radičević" 1986. godine.

Dramskog pisca i scenaristu Radoslava Laleta Pavlovića, takođe je po mišljenju Saveta, preporučila biografija.

"Kroz njegov rad vidi se da veruje u sebe, u svoj talenat, uverenja, u pozorište, u narod kome pripada srcem i dušom" - istakao je direktor Kulturnog centra i podsetio da je Pavlović autor više pozorišnih komada - "Savremenik", "Šovinistička farsa", "Mala"...

Nagrade i priznanja 21. Festivala "Zlatna kaciga", koji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture organizuje Kulturni centar Kruševac, biće uručene 1. aprila na završnoj večeri Festivala.

U Kulturnom centru ističu da je "Zlatna kaciga" postala najznačajniji srpski Međunarodni festival humora i satire i jedan od prestižnih evropskih festivala na kome je samo ove godine učestvovalo 417 autora iz 40 zemalja.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:424066-Srdjanu-Dragojevicu-nagrada-za-zivotno-delo

No comments:

Post a Comment