TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, March 14, 2013

NAGRADA ZA FILM NAKON ŠTO JE PETAO ZAPOJAO

Na upravo završenom sretenjskom festivalu pravoslavnog filma Vstrača u Obninsku (Rusija), diplomski film Hadži-Aleksandra Đurovića Nakon što je petao zapojao (2010) dobio glavnu nagradu predsednika festivala monahinje mati Sofije za očuvanje tradicije i širenje pravoslavne umetnosti u vidu unikatnog zlatnog veza Anđela čuvara. Ovo je treća nagrada za ovaj film, pored nagrada na festivalima Zlatni Vitez i BALfest 2012.


Ovaj kratki igrani film je nastao po scenariju Zorice Simović, a u njemu igraju Jadranka Selec i Marijana Dugalić koje tumače likove monahinje i osuđenice na smrt koja se, dok čeka pogubljenje, bori sa sobom respeta između vere i ateizma.

Debitantski igrani film Hadži-Aleksandra Đurovića Ljubav dolazi kasnije koji je beogradska publika imala priliku da vidi na ovogodišnjem FEST-u u takmičarskoj selekciji EVROPA VAN EVROPE, a koji će se u bioskopskoj distribuciji  naći od 4. аprila, nakon svetske premijere na Filmskom marketu u Berlinu, dobio je potvrdu da će biti u selekciji 46. Houston WorldFest-a, koji je nakon Toronta, Tribece i Sundance-a najznačajniji festival u Severnoj Americi, a održava se krajem meseca аprila.

Izvor: http://www.story.rs/koktel/filmovi/28779-nagrada-za-film-nakon-sto-je-petao-zapojao.html

No comments:

Post a Comment