TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, March 25, 2013

LAZAR RISTOVSKI ĆE I REŽIRATI ČARAPE KRALJA PETRA

Kako prenose Večernje novosti, reditelj i glumac Lazar Ristovski počeo je pripreme za snimanje filma “Čarape kralja Petra”, po istoimenom romanu Milovana Vitezovića. Ristovski će režirati film, ali i igrati kralja Petra Prvog.

- Vitezović i ja upravo završavamo prvu ruku scenarija. Igraću kralja Petra, jer ličim na njega, a imam isto godina koliko je i kralj imao kada je krunisan - objašnjava Ristovski za “Novosti”.

Ostala glumačka podela još nije poznata, kao ni lokacije na kojima će se snimati. “Čarape kralja Petra” radiće se u produkciji kuće “Zilion film” (u vlasništvu Ristovskog), čiji su prethodni filmovi predstavljani na najvećim festivalima sveta, poput Kana, Berlina, Karlovih Vari...

Na veliko platno tako će stići dirljiva priča o majci Makreni Spasojević koja po srpskom kralju šalje sinu jedincu vunene čarape na front. Kralj Makreninog sina pronalazi mrtvog u albanskim gudurama. Sačuvao je čarape, ali nije imao srca da majci pošalje tužnu vest. Posle rata saznaje da je i Makrena umrla i naređuje da joj se državnim novcem podigne spomenik. Legenda kaže da se kralj Petar do kraja života nije odvajao od Makreninih vunenih čarapa.

U odnosu na roman Milovana Vitezovića, koji je imao više od 20 izdanja i bio preveden na desetak svetskih jezika, filmska priča otići će i “korak dalje”.

- Ovaj roman o kralju Petru, po obimu nije velik, ali je jedna od najbolje ispričanih priča o velikom oslobodiocu i stradanju srpskog naroda u povlačenju preko albanskih planina do Krfa. To je u isto vreme i intimna priča i epopeja. Ono čega u romanu nema je period od krunisanja pa do početka Prvog svetskog rata, na čemu nas dvojica sada radimo - kaže Ristovski, koji je za svoj i Vitezovićev projekat već dobio podršku princa Aleksandra Drugog Karađorđevića i princeze Katarine.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:426085-Snima-se-film-Carape-kralja-Petra

No comments:

Post a Comment