TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, March 25, 2013

BUNT U FOKUSU 60. KRATKOG METRA

Jubilarni, 60. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održan od 2. do 6. aprila, a selektorka festivala Aleksandra Milovanović kaže da će ga obeležiti mladi, buntovni autori.

Osnovan 1953. godine u Puli kao Festival jugoslovenskog filma, popularni ’’Kratki metar’’ će se ove godine održati od 2. do 6. aprila u Domu Omladine, Dvorani Kulturnog centra i bioskopu Fontana. Za nagrade festivala takmičiće se 48 inostrana i 35 domaćih filmova u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film.

Pred početak festivala selektorka Aleksandra Milovanović je dala intrevju za veb sajt Festivala, koji prenosimo u celini.

Iz Vašeg ugla šta će obeležiti 60-ti Festival?

Svaki jubilej po pravilu obeležan je s jedne strane pogledima u prošlost, a s druge u budućnost. Takmičarska selekcija filmova ovog jubilarnog, 60-tog Festivala, obeležena je filmovima sa odličnim, intrigantnim, inovativnim temama, dobrom produkcijom, ali i sjajnim autorima od koji su neki veterani na Festivalu, drugi mladi, perspektivni i zagledani u budućnost. Selekciona komisija čiji sam bila član, a koji još čine Vladimir Petrović i Vladan Petković, konstatovala je pomak ka kvalitetu u režije, kamere, montaže, zvuka, produkcije, ali najviše u izboru tema u filmovima. Zbog svega toga publika 60- tog jubilarnog Festivala veoma će se zabaviti, imaće osećaj bliskog i poznatog sa temama koje ih okružuju u savremenom društvu, ali i videti i saznati nešto novo i neobično.

Koje su teme koje danas mlade autore zanimaju i da li su dovoljno glasni u svojoj nameri da nešto menjaju?

 Naši mladi autori idu u potpunosti u korak sa svetom, prate trendove, razumeju ih. Teme koje ih okupiraju su najviše problemi njihove generacije. Kod njih se oseća bunt, ali je za sada možda nejasno artikulisan i nedovoljno usmeren. Kao generacija oni obećavaju.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=03&dd=25&nav_id=698596

No comments:

Post a Comment