TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, March 12, 2013

BURNA RASPRAVA U PRIVREDNOJ KOMORI

Kako javljaju Večernje novosti, izbila je burna rasprava u Privrednoj komori zbog ukidanja finansiranja kinematografije. Filmski radnici najavili žestoku javnu borbu za svoje pravo na rad.

Ukidanje člana 19. Zakona o kinematografiji, odnosno, dodatnih izvora za finansiranje filma od RRA, RATEL, RTS, koje predviđa novi Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, izazvalo je žestoko reagovanje brojnih filmskih radnika.

U Privrednoj komori Srbije, gde je u utorak organizovana javna rasprava o novom zakonu, najbrojniji su bili predstavnici naše filmske scene, koji su došli da brane Zakon o kinematografiji i svoje pravo na rad. Potez Ministarstva finansija da posle praznog budžeta za film ukine i dodatne izvore za finansiranje filma, kako je ocenio Miroljub Vučković, v.d. direktora Filmskog centra Srbije, zapravo je ukidanje proizvodnje filmova.

- Zakon o kinematografiji nije ni pokazao da li može ili ne može da zaživi, a već se ruši. Zato postavljam javno pitanje: da li je Ministarstvo kulture dalo saglasnost za ukidanje člana 19. ovog zakona, na osnovu koje i čije analize, i da li je ponudilo alternativno rešenje - istakao je Vučković. On je napomenuo da je strašno što naša država filmske radnike, stvaraoce i umetnike predstavlja kao neke "parazite" koji traže nečiji novac, a sami ne privređuju, što nije tačno, jer od filma koji oni proizvode država zarađuje.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:423937-Darko-Bajic-Put-do-pakla-za-film

No comments:

Post a Comment