TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, February 22, 2013

VITEZOVIĆ: NISU MLADI KRIVI

Povodom početka emitovanja seije Šešir profesora Koste Vujića (na TV Prva) Večernje donose intervju sa Milovanom Vitezovićem.


Oživeo je Vuka Karadžića, Radoja Domanovića, Dimitrija Tucovića. Pisao o kraljevima i kneževima Srbije. Dao uputstvo poslanicima i ministrima kako da postanu Nikola Pašić.

Ipak, najveću popularnost doneli su mu maturanti - obični u Lajanju na zvezde, manje obični u Šeširu profesora Koste Vujića. Ove druge trenutno gledamo na Prvoj, u seriji koja će, veruje pesnik, pisac, scenarista, aforističar, profesor - Milovan Vitezović - doneti osmeh Srbiji.

- Gledao sam prvu epizodu. Prilagođavam se prvo oživljenoj priči, potom likovima. To su pre svega autorova gledanja, sa uživanjem i zakeranjem - kaže Vitezović i otkriva koliko se serija i film razlikuju od slika koje je imao pišući roman. - U romanu i TV filmu s Pavlom Vuisićem sve se događalo na liniji profesor - đaci i za samo poslednjih sedam maturskih dana, i u odnosu na seriju deluju kao sažetak razvijenijih priča. Đaci su više došli do izražaja, a Berček se u naslovnoj ulozi razmahnuo i među đacima i profesorima i spram kralja Milana i cele prestonice. Više je i ljubavi i više radovanja životu. Serija će razvedriti Srbiju, kao što ju je već razvedrio film, koji je upravo na švedskom Festivalu balkanskog filma osvojio glavnu nagradu publike.

Ostatak intervjua možete pročitati ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:421027-Vitezovic-Nisu-mladi-krivi

2 comments:

  1. Izgleda mi da Vitezović pere ruke od Šotrine verzije. Potpuno ga razumem.

    ReplyDelete
  2. Mada kaže da ima nekih za koje je Šotra Džon Ford, verovatno u smislu mrtav reditelj. :)

    ReplyDelete