TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, February 22, 2013

ČUVAĆEMO USPOMENU NA DINKA

U Muzeju kinoteke 22. februara održana je komemoracija povodom smrti upravnika te institucije, filmskog reditelja, kritičara i teoretičara Dinka Tucakovića (1960-2013).

U prisustvu članova porodice, mnogobrojnih kolega i prijatelja, od kojih je veliki broj prestajao ceo skup u prepunoj sali i foajeu, o velikom posvećeniku filma, neumornom i vedrom čoveku govorili su direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, reditelj Slobodan Šijan, profesor Nebojša Pajkić, predsednik srpske sekcije Fipresci Borislav Anđelić i državni sekretar u Ministarstvu kulture Miroslav Tasić.

Zelenović je najavio predlog da dvorana kultnog bioskopa u Kosovskoj ulici dobije ime Dinka Tucakovića.

"Dinko će svima nedostajati. Prvenstveno svojoj porodici, ali imao je on i drugu porodicu - nas kinotečane, ne samo u Srbiji nego u celom regionu i Evropi, a nedostajaće i posetiocima ove dvorane u kojoj je edukovao mnoge generacije pomažući im da shvate šta je suština filma i da ga zavole", rekao je on.

"Od 1990. godine sa ponosom smo prisustvovali njegovim intelektualnim i kreativnim potezima. Posao uređivanja programa Kinoteke je zahtevan, a on se pored toga uspešno bavio filmskom i te-ve režijom, pisao scenarija i kritike, objavljivao knjige, eseje. Otišao je čovek koji je kao malo ko razumeo film i bio zaljubljenik koji je beskrajno voleo film", kazao je Zelenović.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=22&nav_id=689163


 

No comments:

Post a Comment