TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, February 22, 2015

GARAŽNI FILM NA FEST-U

Garažni film u Srbiji je nastao po srodnosti sa pojmom garažnog roka. Prvenstvena odlika ovog usmerenja, baš kao i u garažnom roku, jeste kreacija sa malim brojem saradnika, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima i visokim stepenom autorske slobode. Specifičnost garažnog filma je naglašeno bavljenje podžanrom "filma o filmu" i intimistički pristup naraciji koji se naglašava pojavljivanjem autora u glumačkim ulogama. Važna odlika je i esejističnost. Tvorci naziva su autori Saša Radojević i Milutin Petrović.

U prethodnih nekoliko godina u Srbiji je realizovano više ostvarenja koji pripadaju ovako formulisanom pojmu garažnog filma. Reč je o filmovima "Narcis i Eho", "Ljuljaška" i "Država", ali kao svojevrsne preteče garažnog filma su "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Jug jugoistok" Milutina Petrovića.

Na ovogodišnjem Festu, na kojem će ovaj pravac biti posebno promovisan, biće predstavljena nova dela autora garažnog filma: "Okean" Tamare Drakulić, "Unutra" Jelene Marković i Mirka Abrlića, "Petlja" Milutina Petrovića i "Žigosana" Saše Radojevića.

Na tribini, koja će se održati tokom predstojećeg FEST-a, biće  predstavljen koncept Garažnog filma, svojevrsni manifest ovog pravca, o kome će govoriti autori pomenutih filmova.


http://fest.rs/Vesti/2104/Garazni-film-na-FESTu.shtml

No comments:

Post a Comment