TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, February 28, 2015

FEST 2015: TRIBINE

FEST nije samo smotra filmova, već je i mesto na kome ljubitelji filma i filmski stvaraoci mogu da se povežu i diskutuju na razne teme vezane za sedmu umetnost. Pored Industry programa FEST forward koji će pomoći mladim stvaraocima da se povežu sa distributerima, biće organizovane i tribine na kojima će se diskutovati o raznim temama vezanim za film. Tribine će se održavati u maloj sali Doma omladine u 10.30h, a detaljan program tema i učesnika je sledeći:

1. mart MICROWAVE

Tribina posvećena snimanju mikrobudžetnih filmova i programskoj celini MICROWAVE. U okviru tribine biće posebno predstavljena koncepcija GARAŽNOG FILMA.

Učesnici: autori Milutin Petrović, Saša Radojević, Tamara Drakulić, Jelena Marković, Ivan Jović, Luka Bursać, Danilo Lola Ilić i producent  Ivica Vidanović

Moderator: Mladen Djordjević, selektor FEST-a

2. mart  SERIJSKI FILMOVI ZA NOVO DOBA

Poslednjih godina neki serijski programi doživljavaju sasvim opravdano ogroman uspeh kod inače kritički nastrojene publike. Neke produkcije sada već poslovično podižu standarde iz sezone u sezonu, a sve veći broj filmskih reditelja, producenata , glumaca ... snima tv serije. Da li je odstupanje od poznatih standarda tv programa jedini razlog uspeha serija poput: Breaking Bad, True Detective, Fargo, Olive Kitteridge, The Following ...

Učesnici : Igor Mirković (reditelj, HR)
Darko Bajić (reditelj SRB)

Moderator: Nikola Popević (urednik RTS , SRB)

3. mart IZGUBLJENI SVETOVI SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

Tribina posvećena promociji knjige IZGUBLJENI SVETOVI  SRPSKOG FILMA FANTASTIKE autora Dragana Jovićevića i Jovana Ristića, u izdanju FCS. Knjiga se bavi pregledom srpske filmske scene, danas i kroz istoriju, kada je reč o  filmskoj  fantastici.

Učesnici:  Dragan Jovićević, Jovan Ristić,  Miroljub Stojanović (urednik izdavačke delatnosti u FCS),  Djordje Kadijević (reditelj)

Moderator: Dragan Jovićević

4. mart GRANICE

Učesnici će pričati o sopstvenim iskustvima kreiranja programa subverzivnog filma, čije prisustvo na FEST-u datira od samih početaka ove manifestacije. Zašto su ovakvi filmovi kontinuirano prisutni na FEST-u, da li su selektori  imali probleme zbog postavke ovakvih programa, kakva su bile reakcije javnosti …  ?

Učesnici:  Miroljub Vučković, reditelji Luka Bursać i Maja Miloš

Moderator: Ivan Velisavljević

5. mart PJER PAOLO PASOLINI

Održava se na dan kada je rodjen Pjer Paolo Pazolini (5.mart 1922 – 2.novembar 1975.), a povodom prikazivanja Ferarinog filma o ovom poznatom reditelju i književniku, koga igra Vilijem Defo.

Učesnici: Saša Radojević (reditelj), Ivana Kronja (sociolog), Nenad Bekvalac (scenarista), Ivan Glišić (pisac)

Moderator: Ivan Velisavljević

6. mart THRILLS AND KILLS

Tema je savremeni žanrovski film kod nas i u svetu. Tribina je posvećena filmskoj selekciji THRILLS AND KILLS

Učesnici: Milan Todorović  (reditelj), Dimitrije Vojnov (scenarista), Marko Jocić (producent), Danilo Bećković (reditelj), Dejan Zečević (reditelj)

Moderator: Vladan Petković

7. mart "SPECIJALIZOVANI I FILMSKI FESTIVALI OPŠTEG PRAVCA"

Od osnivanja u prvoj polovini prošlog veka, filmski festivali su bili mesto susreta  najrazličitijih filmskih izraza umetnika iz čitavog sveta. Kasnija filmska "hiperprodukcija" dovešće do osnivanja velikog broja festivala, čiji se koncept oslanja na najstarije (Venecija, Kan), ali onih koji će imati programsko-tematsku ideju vodilju ili žanrovsku odrednicu. Postoje li prednosti specijalizovanih festivala u odnosu na one opšteg pravca ili je situacija sasvim drugačija?

Ucesnici : Igor Stanković (FAF , Beograd)
Stjepan Hundić (Fantastic, Zagreb)
Moderator : Sandra Perović (urednik RTS, Beograd)
Rajko Petrović (Slobodna Zona , Beograd)

Jugoslav Pantelić (Fest , Beograd)

8. mart "SRPSKA FILMSKA ZAVRŠNICA"

Da li uspeh prethodnog filma garantuje lakšu finansijsku konstrukciju za naredni? Kako završiti film u Srbiji kada nedostaju sredstva za to ? Da li je distribucija domaćih filmova na regionalnim i drugim stranim bioskopskim tržištima nešto čemu se prilazi sa dovoljno potrebne pažnje?

Učesnici: Pavle Vučković (reditelj, SRB)
Nikola Ljuca ( reditelj SRB )
Danilo Bećković (reditelj SRB)
Stevan Filipović (reditelj SRB)

Moderator : Danijela Milošević

Mali nam je FEST: visoke zvanice prate diskusiju o funkciji mizan-kadra
Svi zainteresovani da prisustvuju tribinama su dobrodošli.

No comments:

Post a Comment